FORSVAR

F-35 kan bli flere millioner billigere

Men ikke de kampflyene som allerede er bestilt.

Dette var blant de første av 144 planlagte F-35-fly på Luke Air Force Base som kom dit i 2013.
Dette var blant de første av 144 planlagte F-35-fly på Luke Air Force Base som kom dit i 2013. Bilde: Lockheed Martin
10. okt. 2017 - 13:07
Kostnadskutt og effektiviseringer hos både Lockheed Martin og underleverandørene kan føre til at flere av de nye norske kampflyene blir mye rimeligere. 
 

Et omfattende spare- og effektiviseringsprogram er i ferd med presse ned prisen på F-35. Alle nye fly vil trolig koste vesentlig mindre. Også gjennomsnittsprisen på norske fly faller, men det vil ikke gjelde for alle flyene, skriver aldrimer.no

Kan falle kraftig

Prislappen på de nye flyene til Luftforsvaret har steget jevnt og trutt siden 2008, og ikke bare som følge av valutakursene. Da ble det beregnet at anskaffelsen av de 48 F-35-flyene vil komme på rundt 400 millioner kroner. Senere har prislappen steget til opp mot milliarden, men nå kan prisen falle kraftig

Nå mener produsenten selv, Lockheed Martin, at det er realistisk å få kostnadene ned i rundt 640 millioner kroner per fly innen 2020.

Men siden flyene bestilles og leveres i serier, vil prisreduksjonen ikke gjelde for fly som allerede er bestilt.

– Alle produksjonsseriene av F-35 vil ha forskjellige enhetspriser, så det blir etter vår mening mest riktig å beregne en gjennomsnittspris for hele den norske anskaffelsen. Baserer vi oss på dagens vekslingskurs på 7,95 NOK/USD gir dette så langt en gjennomsnittlig enhetspris på de norske flyene på 731 millioner kroner, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet.

Hun bekrefter imidlertid at kostnadskuttene som omtales, kan gi en pris på 640 millioner norske kroner ved kontraktsinngåelse i 2020. Disse flyene skal da leveres i 2022.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.