INDUSTRI

Ny vidunderlinse skal kunne gi deg perfekt syn resten av livet

Settes inn på 8 minutter.

Garth Webb holder den bioniske linsen selskapet hans har oppfunnet og som kan plasseres i øyet i en operasjon som tilsvarer den for grå stær.
Garth Webb holder den bioniske linsen selskapet hans har oppfunnet og som kan plasseres i øyet i en operasjon som tilsvarer den for grå stær. Bilde: Darryl Dyck/Canadian Press/AP
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
5. juni 2015 - 19:52

En kunstig linse som gir deg perfekt syn resten av livet, i alle fall så lenge du ikke har eller får en skade eller sykdom på øyet.

Det er lovnaden den kanadiske optikeren Garth Webb, som står bak selskapet Ocumetics Technology Corp, kommer med, skriver Canadian Press.

Les også: Derfor blir synet dårligere etter 40

Bionisk linse

Selskapet hans har oppfunnet en såkalt bionisk linse som kan settes inn i øyet i en prosess som likner dagens stær-operasjoner.

De har foreløpig sluppet få tekniske detaljer, men prosedyren innebærer å erstatte den naturlige linsen i øyet med den bioniske linsen via en sprøyte som inneholder saltvann og den nye linsen brettet sammen "som en taco".

Ifølge Ocumetics' nettsider skal det ikke være nødvendig å gjøre kutt større enn 2,8 millimeter, og den nye linsen skal finne sin plass i øyet i løpet av 10 sekunder, noe som umiddelbart skal resultere i bedre syn.

Det hele skal ta rundt åtte minutter og være en permanent løsning som også eliminerer risikoen for å få stær senere i livet, ettersom linsen ikke degraderes over tid.

– Dette er synsforbedring som verden aldri har sett tidligere. Hvis du såvidt kan se klokka på seks meters avstand, kan du med den bioniske linsen se klokka på 18 meters avstand, sier Webb til Canadian Press.

Alderen avgjør hva du trenger: Tre veier til bedre syn

Ocumetrics-linsen skal sprøytes inn i øyet sammen med saltvann, og vil i løpet av 10 sekunder ha funnet sin plass i øyet.
Ocumetrics-linsen skal sprøytes inn i øyet sammen med saltvann, og vil i løpet av 10 sekunder ha funnet sin plass i øyet.

Har skaffet både patenter og fabrikk

Selskapet hans har brukt åtte år og totalt tre millioner dollar, drøyt 20 millioner kroner, på å utvikle linsen. De har fått innvilget flere patenter og skaffet seg produksjonsfasiliteter i Delta i staten British Columbia.

Dagens øyelaseroperasjoner kan blant annet gi problemer med mørkesynet. Webb mener den bioniske linsen vil gjøre laseroperasjoner unødvendige.

Optiker og instituttleder Bente Monica Aakre ved Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud, er forsiktig skeptisk.

Denne linsen er ny på markedet. Det er en såkalt akkommodativ linse, det vil si at den skal kunne fokusere på leseavstand i tillegg til å gi klart syn på lang avstand, slik vår egen naturlige linse inne i øyet gjør når vi er unge, altså før cirka 45-års-alderen.

Det har vært flere akkommodative linser på markedet til nå som ikke har fungert tilfredsstillende. Nyheten om den bioniske linsen slippes før det er gjort noen studier på funksjon, og da er det grunn til skepsis, sier Aakre til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette er forskjellen på dyre og billige briller

Kliniske tester gjenstår

Nå gjenstår kliniske tester, først på dyr og så blinde menneskeøyne, og selskapet tror de kan ha den bioniske linsen på markedet i Canada og Europa i løpet av to års tid.

Kravene for å kunne ta den i bruk er at du har fylt cirka 25 år, ettersom det er da strukturene i øyet er ferdigutviklede. Du kan ikke ha gjennomgått operasjon for stær tidligere, eller ha sykdommer eller skader i øyet.

Ocumetrics anslår at linsene vil koste rundt 3.200 dollar per øye, altså rundt 25.000 kroner, men presiserer at det avhenger av hvilket operasjonsutstyr som brukes.

Les også: Odd Richard (62) fikk nytt syn med ny linseteknologi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.