SOLENERGI

Ny verdensrekord: Så effektive har solcellepanel til hustak aldri vært før

- Årets beste nyhet.

Mer effektivt: Det amerikanske selskapet Sunpower har satt ny rekord i virkningsgrad for et helt solcelle-panel.
Mer effektivt: Det amerikanske selskapet Sunpower har satt ny rekord i virkningsgrad for et helt solcelle-panel. Bilde: SunPower
10. juli 2016 - 09:00

Kommersielle solcelleprodusenter har de siste årene jobbet knallhardt for å utvikle mer effektive solceller, som greier å tyne mest mulig elektrisitet ut av lyset. 

Effektiviteten til tradisjonelle solcelle-panel ligger gjerne på rundt 15-18 prosent.

Men de siste årene har selskap som Panasonic og Sunpower knivet om å bryte hverandres rekordene for hvor mye av solen et solcellepanel laget av tradisjonelle silisium-solceller greier å omgjøre til elektrisitet.

Disse rekordene nådde relativt nylig rundt 22 prosent virkningsgrad - og etter det har økt bare med noen desimaler av gangen, melder Forbes.

Inntil nylig.

Forrige uke annonserte den amerikanske solcellegiganten Sunpower at de hadde klart å sette ny verdensrekord ved bruk av et helt solcellepanel. Og det til gagns. 

- Imponerende mye

Selskapet satt sammen en solcellemodul bestående av enkeltsolceller, som hver og en hadde en virkningsgrad på hele 25 prosent. 

Under testing oppnådde panelet en effektivitet på 24,1 prosent, og slo dermed den forrige rekorden, som også var satt av Sunpower selv, på 22,8 prosent.

Det høres kanskje ikke mye ut, men rekorden er mer enn nok til å få solcelle-forsker Erik Stensrud Marstein ved Institutt for Energiteknikk (IFE) til å nærme seg fistel-toner.

Imponert: Solcelle-forsker Erik Stensrud Marstein ved Institutt for energiteknikk (IFE). <i>Foto: Finn Halvorsen/Teknisk Ukeblad</i>
Imponert: Solcelle-forsker Erik Stensrud Marstein ved Institutt for energiteknikk (IFE). Foto: Finn Halvorsen/Teknisk Ukeblad

– Den nye rekorden er et byks på 1,3 prosent! Det er sjelden vi ser økning i virkningsgrad på dette nivået. Det er imponerende mye. Dette er også en stor nyhet for solbransjen, fordi rekorden gjelder et helt solcelle-panel og ikke bare en enkelt solcelle, sier Marstein til Teknisk Ukeblad. 

Fra celler til hele paneler

Inntil i 2014 ble rekorder for virkningsgrad i solceller satt med tester av bittesmå enkelt-solceller, gjerne på noen få kvadratmillimeter størrelse.

I 2014 satte Panasonic en ny rekord med en fullskala solcelle på et par hundre kvadratcentimeter. Men rekorden gjaldt bare en enkelt solcelle.

Panelet Sunpower brukte i denne omgang var over en kvadratmeter stort, nærmere bestemt 11310.1 cm2, med 272,5 watt effekt.

Solcellene var laboratorieframstilte IBC-solceller (se nederst) verifisert av det amerikanske nasjonale laboratoriet for fornybar energi (NREL), ifølge PVTech .

– Det er langt lettere å sette virkningsgrad-rekord med en liten solcelle enn med et stort panel. Når man setter sammen flere solceller i et panel, mister man cirka en prosent effekt absolutt på grunn av motstandstap i flere titalls kontaktpunkter. I tillegg taper man lys gjennom glasset foran solcellen, samt at alle solcellene vil være bittelitt forskjellige. Alt dette trekker virkningsgraden ned, sier Marstein. 

Enorm produksjonsøkning

Så hvorfor er prosenttallene og desimalene i prosenttallet for energieffektivitet så viktige? Det gir seg selv:

- Hvis du øker effektiviteten fra et tradisjonelt solcellepanel fra 15 til 24 prosent, øker du energiutbyttet med 60 prosent. Så det betyr ganske mye, sier Marstein. 

Solcellene Sunpower brukte i testen er av typen IBC (interdigitated back contact), som har begge elektrodesettene på baksiden, i stedet for ett foran og ett bak. Det frigir plass til å ta i mot mer lys på solcellens framside. 

Når rekord-panelet blir å få i butikken, skriver selskapet ingenting om, men panelet Sunpower satt sammen er basert på selskapets X-series, en modul arkitektur som allerede er på markedet. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.