BYGG

Ny veileder for utslippsfrie byggeplasser

Skal gjøre det enklere å velge miljøvennlige løsninger på byggeplassen.

Trygve Mellvang-Berg, kommunikasjonssjef i Norsk Fjernvarme overrekker den nye veilederen for fossil- og utslippsfrie byggeplasser til klimaminister Ola Elvestuen.
Trygve Mellvang-Berg, kommunikasjonssjef i Norsk Fjernvarme overrekker den nye veilederen for fossil- og utslippsfrie byggeplasser til klimaminister Ola Elvestuen. Foto: Tuva Strøm Johannessen
15. juni 2018 - 11:30

En ny veileder for hvordan få til fossil- og utslippsfrie byggeplasser ble lansert og overrakt klimaminister Ola Elvestuen fredag morgen på Næringslivets Hus.

DNV GL har utarbeidet veilederen for en rekke aktører fra energi- og byggebransjen. Målet er at den skal bidra til å redusere utslippene på byggeplasser ved å tilrettelegge for økt bruk av løsninger basert på blant annet elektrisitet og fjernvarme. Den skal også bidra til økt bruk av energieffektiviserende tiltak.

Veilederen inneholder en sjekkliste for hva som kreves for å legge til rette for bruk av fossil- og utslippsfrie oppvarmingsløsninger, anleggsmaskiner og utstyr på byggeplasser.

– Aktørene må tørre å stille miljøkrav

Skanska er en av entreprenørene som skal bruke veilederen. Miljøsjef Randi Lekanger sier at selv om en ny veileder er på plass så er det viktig at alle aktører fortsetter å snakke sammen,

– Vi må fortsette med det tette samarbeidet i leverandørkjeden og med kundene våre. Veilederen sier noe om hvem som skal ha ansvaret, men vi må likevel snakke sammen og finne de gode løsningene, sier hun.

Miljøsjef Randi Lekanger i Skanska. <i>Foto:  Tuva Strøm Johannessen</i>
Miljøsjef Randi Lekanger i Skanska. Foto:  Tuva Strøm Johannessen

Lekanger er også opptatt av at forutsigbarhet i markedet er viktig for at Skanska skal ta i bruk veilederen.

– Aktørerer må være tøffe med å stille krav i sine prosjekter. Det gir en større forutsigbarhet hvis alle er med, sier hun og oppfordrer til deling av erfaring.

– Vi kan ikke være redde for å ta i bruk ny teknologi og nye løsninger, heller ikke å være åpne om erfaringer, og dele de beste løsningene.

Avslutningsvis sier hun at de skal snakke med konkurrenter for å nå det felles målet, som er å redusere det globale klimafotavtrykket.

Veilederen er tilgjengelig her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.