ROMFART

Ny type supernova oppdaget

SUPERNOVAER: Dette bildet viser DEM L249 (f.v.) og DEM L238. Den blå fargen er røntgendataene fra Chandra.
SUPERNOVAER: Dette bildet viser DEM L249 (f.v.) og DEM L238. Den blå fargen er røntgendataene fra Chandra. Bilde: NASA / CXC / NCSU
Mona StrandeMona StrandeJournalist
8. jan. 2007 - 07:30
Vis mer

Bevis for den nye klassen supernovaer er funnet av NASAs Chandra røntgen-observatorium, og ESAs satellitt XMM-Newton.

Styrker teori

Resultatene styrker teorien om en mengde av stjerner som utvikles fort, og blir ødelagt av termonukleære eksplosjoner.

Det var under studier av DEM L238 og DEM L249 - restene etter to supernovaer i en nærliggende galakse - at astronomene gjorde oppdagelsen.

Kompakt og klar

På den ene siden så de, på grunn av de unormalt høye konsentrasjonene av jernatomer, at restene har sine utspring fra termonukleære eksplosjoner av hvit dverg-stjerner. Det er en velkjent type supernova kjent som Type Ia.

Samtidig var den varme gassen i restene mye mer kompakt og klar med røntgen enn det som er typisk for Type Ia.

Ikke på egen hånd

En hvit dverg er veldig stabil, og vil ikke kunne eksplodere på egen hånd. Men, dersom en hvit dverg har en nabostjerne like i nærheten, kan den eksplodere dersom den trekker til seg gassene fra naboen.

Datasimuleringer viser at den mest sannsynlige forklaringen på røntgen-dataene er at de hvite dvergene var mer massive enn vanlig, fordi tyngre stjerner kaster mer gass ut til omgivelsene.

100 millioner år

- Vi vet at de mest massive stjernene har kortest levetid. Hvis en slik stjerne i tillegg begynner å ta gasser fra naboen tidlig, så vil den ha en mye kortere lunte enn andre type Ia-supernovaer - og eksplodere iløpet av bare 100 millioner år, sier Kazimierz Borkowski, North Carolina State University, til NASA.

Forskerne trenger imidlertid mer informasjon før de kan være 100 prosent sikre på at det er snakk om en ny type Ia-supernovaer.

Vil lete i Melkeveien

Nå skal de studere levninger etter supernovaer i Melkeveien, for å se om de kanskje kan være eksempler på denne nye typen raske supernovaer.

For eksempel er det mulig at den berømte supernovaen som ble observert av Johannes Kepler i 1604 går inn i denne nye klassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.