Flytende solceller

Equinor har troen på flytende solkraft: – Enormt potensial

Stadig flere norske aktører hiver seg på teknologikappløpet.

Equnior samarbeider nå med Moss Maritime om å teste ut solcellepanel offshore.
Equnior samarbeider nå med Moss Maritime om å teste ut solcellepanel offshore. (Illustrasjon: Moss Maritime)

Stadig flere norske aktører hiver seg på teknologikappløpet.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Flytende solkraft har gått fra nær null til godt over 1300 MWp på fire år. Tallene for 2019 er ennå ikke klare, men siden 2015 har veksten vært betydelig (se graf lenger ned i saken).

Nå snuser Equinor stadig mer på teknologien, og har nylig involvert seg i tre flytende sol-prosjekter.

Wp

Watt peak (Wp) er et mål for effekt avgitt fra et solcellepanel belyst under standard testforhold i laboratorium.

– Det flytende solmarkedet har hatt en sterk vekst, og har et enormt markedspotensial. Vi er i ferd med å utvikle en posisjon i det landfaste solmarkedet, og flytende sol er et naturlig neste steg å utforske, sier Sara Pinto.

Hun forsker på fornybar energi i Equinor. Selskapet ser med særlig interesse på flytende sol fordi de potensielt kan kombinere kompetansen de får fra landfaste solanlegg med kjernekompetansen på offshore-installasjoner og marine operasjoner, ifølge Pinto.

Offshore solceller

Nylig inngikk Equinor et samarbeid med Moss Maritime om å teste og utvikle deres løsning for flytende solanlegg, som foreløpig er den eneste i Norge som designes for bruk offshore.

– Det er viktig å presisere at offshore i denne sammenheng ikke betyr i tilknytning til oljefelt. Vi snakker om ganske kystnære områder, sier Alexander Minge Thøgersen i Moss Maritime.

De flytende anleggene skal tåle fire meter signifikant bølgehøyde.

Signifikant bølgehøyde

Signifikant bølgehøyde er gjennomsnittshøyden av de 1/3 høyeste målte bølgene, som regel innen en 20 minutts periode.

– Det avhenger veldig av bølgenes periode. Er perioden lang skal vi kunne ta høyere bølger, sier Thøgersen.

Leter etter pilotområde

Konseptet deres består av 12x12 meter store flytere som kan tilpasses etter lokasjon i aluminium, stål eller kompositt-meteriale. Oppdriften skal ivaretas av spesialtilpassede bøyer og fleksible koblinger mellom flyterne.

Solcellene skal installeres på vanlig måte, mens koblingene er fleksible slik at flyterne skal kunne bevege seg som et teppe på havet.

Det ligger nå an til modelltesting i mai og en mekanisk test etter sommeren. Parallelt jobber Moss Maritime med å finne et egnet sted for å sette en pilot på havet, som også er planlagt å gjennomføres i samarbeid med Equinor. 

Åpnet første anlegg på Sri Lanka

Equinor har involvert seg i flytende solkraft på flere fronter. 31. januar sparket Institutt for energiteknikk (IFE) i gang et prosjekt der de sammen med Equinor og en rekke andre partnere skal innhente kunnskap om teknologien, som ennå ikke er moden. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet.

I tillegg støtter de oppstartsselskapet Current Solar fra Kristiansand, som åpnet sitt første flytende solanlegg 24. januar på Sri Lanka. Det er landets første av sitt slag, men myndighetene har planer om større utbygging av flytende sol i nær fremtid.

Løsningen til Current Solar er basert på kunnskap fra offshore- og havbruksnæringene og bruker kompositt-bjelker som fundament. Anlegget er på 42 kWp og består av både multi- og monokrystallinske solcellepaneler fra REC.

Anlegget er plassert helt Nord i landet og prosjektet har blant annet fått støtte fra Innovasjon Norge.

SERIS presenterer fordeler og potensielle ulemper med å installere solceller på flytende fundamenter. IFE har satt i gang et prosjekt som tar sikte på å dekke en del av kunnskapshullene rundt teknologien. Illustrasjon: SERIS

– Relevant å utforske flytende sol og havvind

I hvilken grad Equinor kommer til å investere i flytende sol er for tidlig å si, ifølge Sara Pinto.

– Vi ser på noen prospekter, men det er for tidlig å si om disse vil resultere i investeringer, sier hun.

– Hvor ser dere størst potensial for flytende solcelleanlegg? Kan de kobles til felt dere opererer i dag eller i fremtiden?

– Markedspotensialet er foreløpig i ferskvannsbasseng, sier Pinto.

Samtidig påpeker hun at det er relevant å utforske mulighetene for både flytende solkraft og vindkraft til havs.

I den siste markedsrapporten fra SERIS og Verdensbanken anslår de at potensialet til flytende solanlegg er opp mot 4044 GWp.

Les også

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå