INDUSTRI

Ny teknologi: Gir sterkere produkter med mindre materialer

Bærekraft er mange ting. Ingeniører kan gjøre sitt ved å forbruke minst mulig materialer i produktene. Den nye printteknologien vil bre seg fra høykost til lavkost.

Vil revolusjonere produksjonsteknologien: Senior prosjektingeniør, siv. ing. i  industriell design Peder August Aune.
Vil revolusjonere produksjonsteknologien: Senior prosjektingeniør, siv. ing. i industriell design Peder August Aune. Foto: Odd Richard Valmot
23. juni 2022 - 17:00

Ved Kongsberg Defence and Aerospace lager de produkter der vekt og styrke betyr svært mye. Men tradisjonell produksjonsteknologi gjør det vanskelig å nå det optimale designet. Ikke minst i deler til F35 og i kostbare produkter som NSM- og JSM-missiler som selskapet er verdensledende på.

Additiv produksjon, med avanserte materialer, snur alt dette på hodet. Når materialer kan avsettes med 0,1 mm nøyaktighet i tre dimensjoner får konstruktørene en helt ny frihet. De er ikke lenger bundet til der det er mulig å komme til med CNC-maskiner. Ikke bare er det mulig å spare 25 til 50 prosent av materialforbruket. Resultatet i stivhet/vekt kan forbedres med fra 150 til 250 prosent.

Senior prosjektingeniør og siv. ing. i industriell design, Peder August Aune, jobber med å utvikle den nye produksjonsteknologien. Ikke bare i egen bedrift, men også samarbeidet Retenk som omfatter mange av de ledende selskapene i byen.

Dette handler ikke bare om å lage bedre produkter, og produkter som rett og slett ikke kan fremstilles på noen annen måte, men også om bærekraft. Lettere produkter forbruker mindre energi når de framstilles og brukes, og de bruker mindre råstoffer.

Utviklingen av både produksjonsmaskiner og programvare er kommet langt på dette området, men det å utnytte mulighetene har ikke gått så raskt. Derfor må ingeniørskolene også få teknologien inn i undervisningen. Det jobber Aune med.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Harald Hauglin, som er sjefingeniør og fagansvarlig for tid og frekvens ved Nasjonalt laboratorium i Justervesenet, er den personen i Norge som vet mest om hvordan riktig tid skal fastsettes. En rekke systemer er avhengige av riktig tid.
Les også

Sekundet skal defineres på nytt – det er ikke gjort på minutter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.