OFFSHORE

Ny teknikk gir mer olje

KABEL:Lett brønnintervensjon gjøres fra et enkelt fartøy til en brønn ved bruk av kabel og dermed spare penger i forhold til bruk av en stor borerigg. Teknologien er den tyngste utviklingsoppgaven noen sinne gjennomført av FMC Kongsberg Subsea.  ILL: FMC
KABEL:Lett brønnintervensjon gjøres fra et enkelt fartøy til en brønn ved bruk av kabel og dermed spare penger i forhold til bruk av en stor borerigg. Teknologien er den tyngste utviklingsoppgaven noen sinne gjennomført av FMC Kongsberg Subsea. ILL: FMC
Anders J. Steensen
12. nov. 2004 - 10:19

To produksjonsbrønner på Åsgard-feltet i Norskehavet ble nylig logget fra dykkerfartøyet DSV Seawell som eies av WellOps.

Oppdraget var å kartlegge brønnens strømningsegenskaper for å øke reservoaret.

Lett brønnintervensjon er kabelbasert brønnvedlikehold. Kabelen føres direkte gjennom sjøen ned til brønnen, som er under trykk.

I motsetning til når slikt arbeid utføres fra en borerigg, gjøres jobben uten bruk av stigerør. I tillegg er det mye raskere å flytte en båt enn en borerigg.

Større produksjon

- Lett brønnintervensjon blir et viktig verktøy for å øke utvinningen fra undervannsbrønnene fra dagens nivå på 43 prosent til 55 prosent, sier Øyvin Jensen, leder for Boring og undervannsoperasjoner i Tampen-området.

Totalt skal det gjennomføres lett brønnintervensjon i 17 brønner under årets kampanje. Hver intervensjon tar fra seks dager til to uker.

Kampanjen omfatter havbunnsutbyggingen Vigdis samt satellittene på feltene Statfjord og Gullfaks i Nordsjøen, i tillegg til Åsgard.

En tilsvarende kampanje ble gjennomført i tre brønner med fartøyet Regalia i fjor.

- I 2005 planlegges det å utføre lett brønnintervensjon i om lag 15 brønner, og omfanget blir neppe mindre i årene framover, forteller Jensen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.