OLJE OG GASS

Ny Statoil-strategi kan gi flere jobber

FLER OFFSHORE: StatoilHydro håper at prisen for arbeidere som sendes offshore for V&M-arbeid kan reduseres med den nye kontraktsstrategien.
FLER OFFSHORE: StatoilHydro håper at prisen for arbeidere som sendes offshore for V&M-arbeid kan reduseres med den nye kontraktsstrategien. Bilde: Harald Pettersen/StatoilHydro
Anders J. Steensen
18. sep. 2009 - 09:46

HARSTAD: StatoilHydro er i full gang med å prekvalifisere selskaper eller samarbeidspartnere som kan by på de nye vedlikeholds og modifikasjonskontraktene(V&M) som vil gjelde fra 2010.

Den nye strategien innebærer at dagens kontrakter brytes opp i mindre deler slik at det er mulig for spesialistfirmaer å by separat.

Kontraktene vil heller ikke omfatte områdekontrakter som i dag hvor det er Nordsjøen, Tampen og Haltenbanken. Det betyr at kontraktene kan bli delt opp feltvis.Ønsker konkurranse

Dagens vedlikehold og modifikasjonskontrakter har vært møtt med til dels sterk kritikk fra leverandørindustrien ved at de har vært for omfattende.

De har omfattet hele områder og vært fordelt til få aktører.

– Vi splitter opp for å få større konkurranse slik at vi kan redusere kostnadene, sier direktør for drift nord i StatoilHydro, Ivar Aasheim, til Teknisk Ukeblad.

I dag er det tre store aktører som er inne med hovedkontraktene for StatoilHydro: Aibel, Aker Solutions og et joint venture mellom Aker Solutions og Reinertsen.

Kontrakten er utformet slik at alle oppdrag knyttet til V&M kanaliseres til disse selskapene.

Mer lokalt

– For vår del betyr det at vi nå kan forespørre på oppgaver lokalt og slipper å sende alt arbeid sørover til Trondheim. Dersom bedrifter i Harstad klarer å bli prekvalifisert, kan det bety 50 – 60 ingeniørarbeidsplasser her, sier plassjef og sjef for Norne-feltet Anita Andersen Stenhaug til Teknisk Ukeblad.

– Det har vært vanskelig å arbeide i Harstad. Vi har investert, men ikke vært i stand til å høste, sier konsernsjef og hovedeier i IKM-gruppen og leder av Norsk Industri Olje og gass, Ståle Kyllingstad til Teknisk Ukeblad.Ønsket ikke møte

– Jeg er positiv til at kontraktene splittes opp i mindre enheter. Det gir rom for mer mangfold på sokkelen. StatoilHydro som er en stor organisasjon, sier de er i dialog for å tilpasse V&M-kontraktene til leverandørene. Vi i Norsk Industri ba om et møte for å utveksle informasjon, men StatoilHydro var ikke interessert, sier Kyllingstad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.