OLJE OG GASS

Ny runde om oljesand i Statoil

Må trekke seg ut, krever miljøorganisasjonene WWF og Greenpeace i et felles forslag til Statoils generalforsamling.

 På ny fremmes det forslag til Statoils generalforsamling om at selskapet skal trekke seg ut av oljesandprosjektene i Canada.
På ny fremmes det forslag til Statoils generalforsamling om at selskapet skal trekke seg ut av oljesandprosjektene i Canada. Bilde: Helge Hansen
13. mai 2013 - 14:25

WWF og Greenpeace er aksjonærer i Statoil, der staten eier 67 prosent.

De to miljøorganisasjonene oppfordrer andre aksjonærer i selskapet til å stemme for at Statoil trekker seg ut av det de mener er verdens skitneste oljeproduksjon, oljesandprosjektet i Canada.

Kontroversielt

– Det er ikke i aksjonærenes langsiktige interesse at Statoil fortsetter med utvinning av oljesand, heter det blant annet i forslaget.

Miljøorganisasjonene mener oljesand er det mest kontroversielle Statoil har begitt seg ut på.

I tillegg har Greenpeace fremmet et forslag til generalforsamlingen som krever at Statoil ikke skal operere i isfylte farvann, blant annet på grunn av manglende teknologi og kapasitet for å rydde oljesøl i is.

Statoil: Statoil: Klar framgang for oljesandproduksjonen

En gjenganger

Statoils engasjement i oljesandindustrien i Canada har vært diskutert hvert år siden 2008.

Den Norske Kirken har kritisert satsingen. Opplysningsvesenets fond, den svenske kirken og det britiske kirkefondet Ecclesiastical har solgt seg ut av Statoil på grunn av oljesand.

Profesjonelle investorer som Storebrand og svenske Folksam har støttet forslaget om at Statoil skal trekke seg ut av oljesand i alle år.

Også i år vil Storebrand støtte forslaget, framgår det av en pressemelding signert Philip Ripman, senioranalytiker for bærekraftige investeringer i Storebrand.

– Spydspiss

Miljøpartiet De Grønnes talskvinne Hanna E. Marcussen varsler i en pressemelding at partiet vil gjøre Statoil til en spydspiss i kampen mot klimaendringer.

– Fremtidige generasjoner vil aldri tilgi oss, hvis vi fortsetter å investere i tjæresand og oljeboring i Arktis. Disse investeringene kan bare lønne seg hvis vi mislykkes i å redde klimaet. Hvis Statoil skal bli en del av løsningen må hele driften legges om, mener Marcussen, som også er partiets førstekandidat til Stortinget i Rogaland.

Les også:

Skifergass bremser forskning på "isgass"

Vil ha ut mer olje med nytt forskningssenter

Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.