OLJE OG GASS

Statoil: Klar framgang for oljesandproduksjonen

Har redusert CO2-utslippene kraftig, men erkjenner samtidig store utfordringer.

Statoil mener de er i rute med oljesandutvinningen i Canada, men at de har utfordringer i årene fremover.
Statoil mener de er i rute med oljesandutvinningen i Canada, men at de har utfordringer i årene fremover.
4. apr. 2013 - 15:40
Vis mer

Torsdag la selskapet fram 2012-rapporten for oljesandprosjektet.

Sentralt står oversikten over oljeproduksjon og energiforbruk, i tillegg til utslipp til luft og bruk av land og vann knyttet til Leismer demonstrasjonsprosjekt og området Kai Kos Dehseh (KKD) i Canada.

Målene er å få så mye olje som mulig ut ved å bruke så lite vann og energi som mulig.

– Fra 2011 til 2012 økte vi produksjonen fra oljesand med mer enn 60 prosent og reduserte CO2-intensiteten med nærmere 24 prosent. Vi reduserte vannforbruket og bedret damp-oljeforholdet, sier Ståle Tungesvik, direktør for Statoils virksomhet i Canada, til NTB.

Les også: Skifergass bremser forskning på "isgass"

Utfordringer

Gjennomsnittlig CO2-utslipp per fat var 55,6 kilo i 2012, en nedgang fra 72,7 kilo i 2011, heter det i Statoils rapport.

Men tall fra i fjor viser at utslippene allerede ved utgangen av 2011 var nede i 58 kilo CO2 per fat oljeekvivalenter og i slutten av mars i fjor var utslippet ned mot 55 kilo per fat.

Tungesvik kan ikke på stående fot svare på hvor stor den reelle nedgangen har vært fra mars i fjor til mars i år.

– Snittallet er fremdeles på vei ned, sier han.

– Hovedbudskapet i dag er at vi er i rute, men vi har utfordringer i årene framover hvis vi skal nå de ambisiøse målene våre.

Helge Lund: – Vi driver vår virksomhet i flomlys

Ny teknologi

Et av de ambisiøse målene han refererer til er å redusere CO2-utslippene i produksjonsprosessen til et maksutslipp på 40 kilo CO2 per fat produsert olje innen 2025. Det er et godt stykke igjen før de er der.

– For å komme videre må vi forbedre på flere områder. Vi har blant annet flere prosjekter på gang for å klare å få ut mer olje uten å bruke så mye damp. Vi har 60 forskere som jobber med dette, halvparten i Trondheim og 30 i Canada. Det er en god driv på dette arbeidet, sier Tungesvik.

For et halvt år siden ble grunnsteinen lagt ned for det Nytt forskningssenter skal øke oljeutvinningen , der det blant annet skal bli en egen avdeling som skal jobbe å få mest mulig ut av skifergass- og oljesandressurser.

Les også: – Statoil bløffer om oljesand og klima

– Miljøbevisst

Selv om Statoil skulle nå målet sitt om utslipp på 40 kilo CO2 per fat olje produsert, er det ganske langt unna utslippet på for eksempel den norske sokkelen, som er rundt 9 kilo. Men Statoil står fast på at de tar ansvar for miljø og lokalsamfunn der de opererer.

– Vi resirkulerer 85 prosent av vannet vi bruker. Vi har plantet 267.000 trær for å tilbakeføre landområder. Vi er stolte av resultatene vi har oppnådd, sier Tungesvik.

Prosjektet er sterkt kritisert fra miljøvernorganisasjoner. Statoil svarer med at de gjør sitt beste, og lover å informere åpent om miljømessig og samfunnsøkonomisk påvirkning og bidrag fra selskapets oljesandvirksomhet.¨

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.