IT

Ny rapport: 4 av 5 bruker Android

Android erobrer verden.

 4 av 5 brukere av smarttelefon velger Android som sitt operativsystem.
4 av 5 brukere av smarttelefon velger Android som sitt operativsystem. Bilde: Colourbox
14. nov. 2013 - 10:23

De fleste produsentene av smarttelefoner kan glede seg over en fortsatt kraftig økning i verdensmarkedet.

Analyseselskapet Gartner har sett på utviklingen og ser at de produsentene som har satset på Googles Android har størst grunn til å glede seg.

Operativsystemet øker fra 76,6 prosent av markedet til hele 81,9 prosent av markedet om totalt i 3. kvartal var på utrolige 250 millioner enheter.

Les også: – Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende

Øker mest i prosent

Men det er nok en viss glede i Microsoftleiren også. Ingen plattform øker så mye i prosent selv om det er fra et lavt nivå. En økning fra 2,3 til 3,6 prosent er mer enn noen andre.

Les også: Netflix og HBO kan sprenge nettkapasiteten

Til ukuranslageret

Taperne er de «ukurante» operativsystemet som synker raskt. Samsungs «hjemmesnekrede» operativsystem Bada fanger ikke mye interesse og synker fra 2,6 til 0,3 prosent.

Men på tross av at Samsung senket milliarder inn i Bada for om mulig å skaffe seg full kontroll selv, slik som Apple har med iOS, er det neppe mye tårer i Seoul.

De holder markedsandelen på 32,1 prosent og det betyr en økning i salget fra 55 til 80 millioner smarttelefoner.

At Symbian nå synger på siste verset er neppe noen overraskelse. De faller enda mer enn Bada fra samme nivå i fjor på 2,6 til i år med 0,2 prosent av markedet. Noe av forklaringen her er at Nokia har begynt å pushe billige smarttelefoner med Windows i stedet for slitne Symbian.

Les også: Nå kan du lade mobilen med en kaffekopp

Fallende kjemper

Den største taperen er likevel BlackBerry som har satset beinhardt på nye modeller og en ny versjon av operativsystemet som tidligere «rulet» i forretningsmarkedet. Et fall fra 5,2 til 1,8 prosent av markedet er dramatisk og reflekteres i aksjekursen som ikke akkurat er i vinnerkategorien.

Kanskje også Apple har en liten grunn til bekymring.

Selv om salget øket fra nesten 25 til over 30 millioner enheter så er det et fall på 2,2 prosent i markedsandel fra 14,3 til 12,1 prosent.

Det er mulig iPhone 5C likevel burde vært en billigmodell som kunne utvidet plattformen nedover, men det ville seg altså ikke slik.

Les også:  Nytt liv for fasttelefonen

Operativsystemer på mobil: Det er ingen tvil om hvilket operativsystem som vinner i smarttelefonverden. Android har over 80 prosent av markedet og ser ut til å vokse videre. Noen små har blitt bittesmå og selv iOS synker litt.
Operativsystemer på mobil: Det er ingen tvil om hvilket operativsystem som vinner i smarttelefonverden. Android har over 80 prosent av markedet og ser ut til å vokse videre. Noen små har blitt bittesmå og selv iOS synker litt.

Ikke alt som glimrer

Fra oljerike Norge er det ikke lett å se annet enn smarte telefoner. Selv om andelen av verdensmarkedet har bikket over magiske 50 prosent med 250 av 456 millioner telefoner er det altså over 200 millioner som ennå ikke er «riktig kloke».

Det er fremdeles Samsung som stikker av med totalseieren med 117 millioner telefoner.

Nokia, som hadde gullmedaljen i fjor, har falt ned til sølv med 63 millioner og så finner vi Apple på nummer tre med sine 30. Tallene fra Gartner sier ikke noe om profittmarginen, men her tipper vi Apple stikker av med gullet og vel så det.

Les også:

I år tar trådløs lading endelig av

Utvikler Firefox til billige smarttelefoner på Fornebu

Datatyverier gir et utbytte på 700 milliarder kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.