NYETEKNOLOGIER

Ny primtallrekord

STORT: Curtis Cooper og Steven Boone har grunn til å smile. Under et år etter deres forrige rekord, kan de nå skryte av å ha funnet et primtall med 9.8 millioner sifre.
STORT: Curtis Cooper og Steven Boone har grunn til å smile. Under et år etter deres forrige rekord, kan de nå skryte av å ha funnet et primtall med 9.8 millioner sifre. Bilde: CMSU
Mona StrandeMona StrandeJournalist
13. sep. 2006 - 11:42

Et team ledet av professorene Curtis Cooper og Steven Boone ved Central Missouri State University ( CMSU) har slått sin egen rekord.

Det er under et år siden de sist fant det største, kjente primtallet i verden - og nå har de gjort det igjen.

GIMPS-rekord

Over 700 PC-er ved universitetet gikk på tomgang for å finne tallet, i samarbeid med et internasjonalt nettverk av titusener andre maskiner.

Det nye primtallet er 2 32,582,657-1, eller M32582657.

CMSU-teamet er med i det frivillige prosjektet Great Internet Mersenne Prime Search ( GIMPS). Her kan hvem som helst i hele verden laste ned software til sine private PC-er for å være med i jakten på nye og store primtall.

Deltakere i GIMPS har funnet de ti siste rekordprimtallene.

Storgevinst

Med nøyaktig 9.808.358 sifre, skulle kanskje Cooper og Boone ønske de hadde funnet et tall med 200.000 sifre til.

Electronic Frontier Foundation gir nemlig, på vegne av en anonym giver, en pris på 100.000 dollar til den første som kan fremskaffe et primtall med ti millioner sifre.

Målet med denne utdelingen, som er kaldt Cooperative Computing Awards, er å fremme nyskapende beregninger ved å mønstre vanlige internettbrukere for å løse vitenskapelige oppgaver.

Det forrige tallet som utløste en pris, var det første primtallet med over en million desimalsiffer. Det ble funnet av Nayan Hajratwala i april 2000. Hun ble tildelt 50.000 dollar for oppdagelsen.

Mersennes teori

Jakten på virkelig store primtall har stort sett handlet om utvikling av metoder for å identifisere Mersenne-primtall.

Disse primtallene har sitt navn etter den franske munken Marin Mersenne (1588-1648), og tar utgangspunkt i formelen M p = 2 p-1. Å finne Mersenne-primtall betyr dermed å kunne fastslå at 2 p-1 er et primtall, når p er det.

De første primtallene i denne gruppen er tre, syv, 31 og 127.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.