BYGG

Ny oppfinnelse kunne stoppet bryggebrann

Espen Leirset
29. mai 2007 - 08:04

Bryggebrannen startet i utvendig kledning og spredte seg via luftespalten inn i resten av konstruksjonen.

Via luftespalten ser det ut til at brannen har spredd seg opp til taket, opplyser brannvesenet i Trondheim til Teknisk Ukeblad.

Via taket spredte brannen seg til nabobryggene. Tre store bryggehus i Fjordgata i Trondheim ble rammet av brannen.

Sprinkleranlegg "sviktet"

Nye boliger ble brannfelle

Kunne forhindret spredning

– Hvis det er slik at brannen har spredd seg i luftespalten bak utvendig kledning, ville det nye produktet kunne ha hindret spredning av brannen, sier professor i bygningsmessig brannvern ved NTNU, Harald Landrø.

Hvis dette i tillegg hadde blitt kombinert med utvendig sprinkleranlegg ville løsningen vært ideell, legger han til.

Det nye produktet heter CFS Brannstopp, og er en list som monteres horisontalt bak utlektet kledning i yttervegg. Produktet tillater utlufting under kledningen, men lista blokkeres dersom det oppstår brann. Dermed forhindres brannen fra å spre seg så raskt, og brannvesenet får bedre forutsetninger for å slokke brannen.

– Med CFS Brannstopp kan man seksjonere hulrommet ned til mindre hulrom slik at brannspredningen begrenses, sier daglig leder Eivind Elnan i Securo, som markedsfører det engelskutviklede produktet.Kommer i håndbok

Harald Landrø deltar i en nordisk faggruppe som skal revidere den fellesnordiske håndboken Brandsäkre trähus. Han varsler at produktet vil bli en del av anbefalingene i denne håndboken. Landrø forventer også at Statens bygningstekniske etat (BE) tar med produktet i sine anbefalinger.

Assisterende direktør Gustav Pillgram Larsen i BE kan ikke bekrefte dette overfor Teknisk Ukeblad, men opplyser at etaten nå skal gå gjennom brannene i Trondheim og på Dombås.Kriminalteknikere undersøker branntomta

Sprinkleranlegg "sviktet"

Nye boliger ble brannfelle

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.