KRAFT

Ny norsk turbin til Amerika

LAVT TRYKK: Cleanpowers Turbinator-aggregat er laget for småkraft med lave fallhøyder.
LAVT TRYKK: Cleanpowers Turbinator-aggregat er laget for småkraft med lave fallhøyder. Bilde: Cleanpower
Øyvind LieØyvind Lie
6. jan. 2012 - 15:16

I desember ga Oregon-baserte EBD Hydro LLC det norske selskapet Cleanpower i oppdrag å installere tre 1 MW småkraftaggregater av merket Turbinator til vannkraftprosjektet 45-Mile, som utnytter en eksisterende vanningskanal i Jefferson County i Oregon i USA.

Lavtrykksvannverket vil ha en årlig produksjon på over 10 GWh. Det er Cleanpowers første kommersielle kontrakt.

Cleanpowers Turbinator-aggregat har en lavtrykks rørturbin integrert med en permanent magnetisert generator til en kompakt og forseglet enhet som forenkler små vannkraftverk ved at girkasse eller rem-overføring ikke behøves, og heller ikke stasjonsbygning.

Les også: – Kun fem nordmenn kan designe en generator

Mange kanaler LAVT TRYKK: Cleanpowers Turbinator-aggregat er laget for småkraft med lave fallhøyder.
Mange kanaler LAVT TRYKK: Cleanpowers Turbinator-aggregat er laget for småkraft med lave fallhøyder.

Mange kanaler

Med sin enkle rørkonstruksjon kan en Turbinator enkelt installeres i eksisterende infrastruktur som demninger, kanaler og rør, ifølge Cleanpowers daglige leder Egil Opsahl. Han sier løsningen er konkurransedyktig når det gjelder pris, og at den vil forenkle hele kraftverksinstallasjonen.

Prosjektet er bevilget 1,5 millioner dollar fra det amerikanske energidepartementet, som et ledd i en omfattende satsing i USA for å identifisere prosjekter som kan produsere fornybar energi fra lavtrykks vannkraftressurser i USAs omfattende nettverk av vannforsyningskanaler. Disse brukes dels til å flytte drikkevann ut til de store byene og dels til jordbruksvanning.

Les også: Selger gjerne pumpekraft i Tyskland

Vil produsere i USA

I en uttalelse i 2010 sa National Hydropower Association (NHA) at kun 3 prosent av USAs 80 000 demninger genererer elektrisitet, og at potensialet er stort.

- USA og deler av sydøstlige Canada er på grunn av disse vannkanalene i en helt spesiell situasjon når det gjelder potensialet for lavtrykksturbiner. Ved å utnytte alle disse fallene, er det ifølge NHA mulig å doble vannkraftproduksjonen i USA, sier Opsahl.

– Vi er henrykt over å få innpass med vår teknologi på det amerikanske markedet. Neste steg vil bli å få i gang Turbinator-produksjon i USA, sier han videre.

Les også: Rainpower: Til Peru med nyutviklet Peltonturbin

Oppfinner fra Aukra

Det er Molde-selskapet Inpower som eier patentene Turbinatoren er bygget rundt, og som Cleanpower har lisens på å utnytte i sine vannkraftmaskiner.

– Det var oppfinneren Normann Sandøy fra Aukra ved Molde som kom på ideen i forbindelse med et samarbeid med Molde-bedriften Brunvoll, som har lisensavtale for de samme patentene for bruk i sin rim-drevne thruster (RDT). Der er det en periferimotor som driver propellen.

– I arbeidet med thrusteren kom ideen om å drive den i motsatt retning, ved å dytte inn vann og ta ut energi. Dermed ble Cleanpower etablert i 2005 for å utvikle denne teknologien til en vannkraftmaskin, sier Opsahl.

Les også: Gammel ferje med nytt framdriftssystem

Svensk hjelp

Det ble da raskt klart at det hydrodynamiske designet krevet spesialkompetanse som man ikke hadde i miljøet på Nord-Vestlandet. En skipspropell og en vannkraftturbin er to helt forskjellige ting når man går inn i detaljene.

– Det ble derfor innledet et samarbeid med den svenske turbineksperten Evald Holmén som er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid med utvikling av vannkraftturbiner siden slutten av 1950-årene, sier Opsahl.

– Ved å kombinere Holméns unike turbinkompetanse med vår internkompetanse på konstruksjon av den permanentmagnetiserte generatoren skapte vi et unikt produkt som høster stor internasjonal interesse, sier Opsahl.

Måtte ut av Norge

Prototypen ble produsert i Norge. Men ifølge Opsahl finnes det ingen i Norge som kan lage generatorer industrielt.

- Vi må derfor ut av landet, til Tyskland, for å få produsert Turbinatoren. Så kan man diskutere om det er bra eller dårlig, men sånn er det, sier Opsahl.

Glad for vanndirektivet

Norge er ikke det mest interessante markedet for aggregatet, siden det norske småkraftmarkedet domineres av større fallhøyder enn hva Turbinator-aggregatet kan håndtere (inntil 50 meter).

Andre europeiske land kan bli mer attraktive. EUs vanndirektiv kommer nemlig til å medføre krav om økte minstevannføringsutslipp til elvene nedenfor alle Europas kraftverksdemninger. Deler av produksjonen som da faller bort, kan kompenseres ved at man produserer direkte på utslippspunktet fra demningen.

– Her er Cleanpower klar med teknologi som egner seg svært godt. Dette er en markedsnisje som kan bli viktig for oss - også i Norge, sier Opsahl.

Han viser til et annet eksempel fra oppussing av en kanaldemning i Belgia.

– Der var det en gammel turbin støpt inn i demningen, og fallhøyden var bare fire meter. Med en tradisjonell løsning ville man måtte rive dammen og plukke fra hverandre og erstatte turbinen. Med vår løsning, som er enklere, kan man la dammen stå og montere inn vår maskin i røret som går over damkanten, forklarer Opsahl.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.