DINGSER OG VERKTØY

Ny norsk superlett tofot skal gjøre høstjakta utrygg for skogens konger

«Neopod».

Feste i bakken: Norskutvikede NeoPod skal gi jegerne perfekte forhold når fryseren skal fylles. Uten å være i veien, eller tynge ned jegeren når det skal vandres videre.
Feste i bakken: Norskutvikede NeoPod skal gi jegerne perfekte forhold når fryseren skal fylles. Uten å være i veien, eller tynge ned jegeren når det skal vandres videre. Bilde: Steinert Sensing Systems
30. aug. 2015 - 08:33

Norske jegere forbereder høstjakta. Nå skal elgen, reinen, hjorten og andre uheldige firbeinte til pers.

Mange av disse geværentusiastene kan glede seg til kjøttmiddager til priser langt over det vi andre frysediskjegere må ut med. Men så har de utstyret i orden også.

Ny jakt-dings

Nå kan disse korte ned veien frem til jeger-nirvana nok et lite stykke.

For gründer og daglig leder Halvdan Nicolaysen i det norske innovasjonsselskapet Steinert Sensing Systems har kommet med det som kanskje er den ultimate dingsen å hvile rifla på.

Neopod er en liten og ultralett tofot som reduserer overlevelsesmulighetene til hjortedyr og andre uheldige skapninger betydelig.

Den lille støtten i karbonforsterket PEEK-polymer veier bare 82 gram og sørger for at trådkorset lar seg manøvrere dit det skal.

Les også: Denne riflen fyrer selv av skudd når målet er i sikte

Utslått: Den superlette NeoPod-en kan slå ut hvert ben ganske mye og tilpasse seg terrenget jegeren ligger i.
SkuddklarUtslått: Den superlette NeoPod-en kan slå ut hvert ben ganske mye og tilpasse seg terrenget jegeren ligger i. Rolf-Orjan Hogset

Skuddklar

Det spesielle med den norske tofoten er at den ikke festet i løpet eller monteres i en vugge som ligger an mot skjeftet. I stedet monteres NeoPod-en i et adapter som fås til alle kurante rifler.

Adapteret monteres i det samme festet som remmen festes i. Og så settes tofoten i dette og er ikke i veien for den bolde jeger.

Sammenslått går tofoten ned i koggeret uten problemer. Skulle en massiv kjøttklump dukke opp i synsfeltet er det bare å røske ut ildstokken og kaste seg ned.

Neopod-en tilpasser seg ethvert terreng og gjør at våpenet kan følge byttet.

TEST: Så gode er billige sirkelsager på batteri

Superlett

– Vi jobbet i fire år for å utvikle den nye tofoten og i de årene har vi prøvd det meste av materialer. Slike er vanligvis bygget med aluminium eller stål, men ingen av de materialene kunne gi oss den styrken og vekten vi ville ha.

– Det kunne ikke vanlig karbonfiber fremstilt i autoklav heller. Det eneste som kunne brukes var sprøytestøpt PEEK-polymer armert med karbonfiber. Så vidt jeg vet er dette det første produktet som tilbys forbrukere basert på denne komposittypen, sier Nicolaysen.

Selskapet brukte svært lang tid på å perfeksjonene metoden, og produktet er helt på grensen av hva som lar seg fremstille.

Det er bare et par fabrikker i verden som behersker produksjonsteknologien og tofoten blir produsert ved en av dem - i Taiwan.

Samtidig har de utviklet knapper og låsmekanismer og søkt patent på tre slike innovasjoner.

TEST: Hva kan tynes ut av et 18 volts verktøybatteri?

Adapter: For å feste NeoPod til geværet settes et adapter inn i hullet hvor remmen sitter.
EksportAdapter: For å feste NeoPod til geværet settes et adapter inn i hullet hvor remmen sitter. Rolf-Orjan Hogset

Eksport

Nicolaysen tror minst 95 prosent av NeoPod-produksjonen kommer til å bli eksportert.

– Det er rundt 20 millioner jegere rundt om i verden. 200 000 av den er i Norge og like mange i Sverige. De vi ser for oss som kunder her er de som vil ha et så lett produkt som mulig, gjerne de som går på jakt i fjellet, og jegere som er svært opptatt av geværet. Slike premiumgeværer er gjerne tyske og de kjøper ikke billig utstyr til dem, sier han.

Les også: Dette er en «norsk» spiondrone

Ikke billig

Prisen på Neopod er 3995 kroner. Det kan høres mye ut for folk som ikke jakter, men betalingsviljen per gram mindre er ganske stor.

Spartan Javelin Bipod Super-Lite Standard selger på den lave vekten som er 133 gram.

Det påstår produsenten er rundt en tredjedel av produkter med tilsvarende kvalitet veier, men da koster den også 2.490 kroner.

De som nøyer seg med et billigere materiale som aluminium kan komme langt under tusenlappen.

Les også: Slik vil siktet for en norsk stridsvogn-skytter snart se ut

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.