DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Skifter stikkrenner raskere og billigere uten graving

14 stikkrenner skiftes ut med «utblokking» i Hedmark.

Fv. Pål Bergheim fra Båsum Boring, Ronny Finvik fra Statens vegvesen, fylkesråd Anne Karin Torp Adolfsen fra Hedmark fylkeskommune, Jørn Jakobsen og Anteja Solberg fra Statens vegvesen samt Bjørnar Bekken fra Veidekke. Her skiftes det ei stikkrenne under fylkesvei 24 ved Sognnabben camping i Sør-Odal.
Fv. Pål Bergheim fra Båsum Boring, Ronny Finvik fra Statens vegvesen, fylkesråd Anne Karin Torp Adolfsen fra Hedmark fylkeskommune, Jørn Jakobsen og Anteja Solberg fra Statens vegvesen samt Bjørnar Bekken fra Veidekke. Her skiftes det ei stikkrenne under fylkesvei 24 ved Sognnabben camping i Sør-Odal. Foto: Statens vegvesen
28. juni 2019 - 12:55

I løpet av sommeren skal 14 stikkrenner under fylkesvei 24 mellom Borgen og Strandhaug i Sør Odal kommune skiftes. Stikkrennene skiftes med en metode som både sparer kostnader og reduserer anleggstiden.

Metoden som brukes for å skifte stikkrennene, kalles utblokking, og er ikke prøvd ut i Hedmark før.

– Statens vegvesen ønsket å se på alternative metoder som er billigere og som opprettholder fremkommelighet for trafikantene i anleggsperioden. I samråd med hovedentreprenøren Veidekke valgte vi å prøve ut denne metoden. Selve utblokkingen utføres av Båsum Boring, forteller prosjektleder Anteja Solberg i Statens vegvesen i en pressemelding.

Flere fordeler

Utblokking er en gravefri metode for å etablere nye rør i eksisterende rør.

Bildet viser stikkrenna som er i ferd med å bli dratt under fylkesveg 24 mens trafikk passerer over. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Bildet viser stikkrenna som er i ferd med å bli dratt under fylkesveg 24 mens trafikk passerer over. Foto:  Statens vegvesen

– I korthet utføres dette ved å etablere en grop for trekkeutstyr i den ene enden av røret som skal skiftes. Trekkeutstyret dras gjennom røret til den andre siden, hvor det er en innføringsgrop for ny ledning. På vei tilbake drar trekkeutstyret med seg det nye røret. Utblokking egner seg for rør som er opp til en meter i diameter og 300 meter lange. Vi er godt fornøyd med resultatet og vil absolutt vurdere å bruke denne metoden fremover, forklarer Solberg. 

Det er flere grunner til at utblokking er valgt som metode ved skifting av stikkrenner under fylkesvei 24.

– Det er en mer effektiv metode. Ved utblokking kan en stikkrenne skiftes på betraktelig kortere tid enn ved utgraving. Samtidig sparer vi en del penger på å bruke utblokking fremfor graving, fortsetter Solberg.

En annen grunn til å velge utblokking, er at denne metoden har mindre konsekvenser for fremkommeligheten for trafikantene enn vanlig utgraving.

– Vi tror også kvaliteten blir bedre fordi innvendige rør blir sterkere og i realiteten tåler mer. Ved utblokking unngår vi også uforutsette grunnforhold, samt setningsskader og ujevnheter i overflaten som kan oppstå etter utgraving, forteller Anteja Solberg.

Glad for mer vei for pengene

Statens vegvesen skifter stikkrennene under fylkesvei 24 på vegne av veieier Hedmark fylkeskommune. Anne Karin Torp Adolfsen er fylkesråd for samferdsel i Hedmark fylkeskommune, og hun er glad for at Vegvesenet benytter en metode som i praksis gir mer vei for pengene.

– Reduserte kostnader er bra. Det gir mulighet for mer trafikksikker og bedre vei for enda flere, sa Torp Adolfsen under en befaring av skifte av stikkrenne under fylkesvei 24 ved Sognnabben camping i Sør-Odal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.