IT

Ny Linux-distro kjører Android simultant med Debian

Med fordeler fra både Debian og Android.

22. juli 2014 - 18:54

Selv om Android i stor grad er basert på Linux-kjernen, har mobiloperativsystemet gått en egen inngjerdet vei, og ikke prioritert direkte kompatibilitet med Linux-distribusjoner basert på åpen kildekode.

Nå hevder skaperne bak MicroXwin, et ressursgjerrig grafisk rammeverk for Linux, at de har greid å fusjonere disse to verdenene og dermed utjevnet en del av ulempene med hver av dem.

ARM-gjennombrudd?

En Debian-basert Linux-distribusjon skal nå gjøre det mulig å kjøre applikasjoner i Debian-universet simultant med apper fra Google Plays utvalg.

Det har lenge vært mulig å kjøre Debian og Android på en og samme maskin, men det har forutsatt dual-boot eller VNC-løsninger. VolksPC-programvaren skal benytte seg av X11-alternativet MicroXwin og kommunisere grafikkdriverne med både Android og Debian direkte under en og samme sesjon.

Android-apps skal derfor gå mye smidigere enn tidligere løsninger. Og filsystemet er delt systemene i mellom.

Lett tilgjengelige apps fra begge systemer på en og samme maskin er nok for mange ikke å forakte.

Les også: Vil du ikke bytte fra Windows XP? Her er et gratis alternativ

Full HD

Linux høster frukter fra Android gjennom at selskaper som Google, Intel og Samsung bidrar til nye innovasjoner og maskinvarekompatibilitet, spesielt innen ARM-arkitekturen som er å finne i de fleste mobiltelefoner.

Men siden Android i stor grad er lukket programvare, høster ikke de åpne Linux-distroene fruktene av all programvaren som er tilgjengelig på Google Play da de ikke er like tilgjengelige i for eksempel Debian-repoene.

Blant annet er HD-video noe som Debian-brukere med ARM-prosessorer kan få problemer med på grunn av mangel på drivere. Både Youtube og Netflix vil angivelig fungere labert gjennom Debians ARM-versjon. Android har derimot veldig god støtte for video med HD-oppløsning og har dedikerte apper for begge.

Les også: Dette er arbeidsplassen til mannen bak Linux

Samtidig eller hver for seg

Som det kommer fram av videoen ovenfor, startes systemet normalt opp som et LXDE skrivebordsmiljø i en modifisert utgave av Debian. Ved å klikke på en snarvei, kan Android lastes inn simultant og kan "alt-tabbes" slik at du for eksempel kan bruke Spotify-appen i Android mens du jobber med Libreoffice i Debian.

Men logger du ut av LXDE, kan du også logge direkte inn i en Android-sesjon uten å laste inn LXDE, dersom du vil spare minne.

Android-apper opprettholdes og vedlikeholdes ofte kommersielt. Det kan fylle igjen hull som åpen kildekode-samfunnet ikke har kapasitet å fylle.

Les også: Se hva han fikk til med en mikrobølgeovn og Raspberry Pi

Ikke tilgjengelig ennå

Blir dette en realitet, kan det bli en kort vei for andre Linux-distribusjoner å implementere samme funksjonalitet. Og enda kortere for distroer som Ubuntu og Linux Mint som har Debian i bunn. Men dette forutsetter at denne funksjonen blir gitt ut i åpen kildekode. Det er den ikke gjort foreløpig, og det trenger det ikke nødvendigvis bli heller, da det ikke er sikkert at dette konseptet blir mulig å distribuere åpent juridisk sett.

Distribusjonen er ikke tilgjengelig per dags dato, men skal distribueres via ulik maskinvare, deriblant små minipc-er omtrent på størrelse med USB-minnepinner, en desktop-pc i ganske likt format som en Apple TV og en nettbrett/laptop-hybrid.

De sier ingen ting direkte, så det vites ikke helt om distribusjonen er tenkt til å bli åpen og distribuert fritt via nettet. Og hvor åpen den modifiserte Debian-versjonen er vites heller ikke.

Les også:

10 triks for bedre wifi hjemme

SSD-prisene har stupt de siste månedene

Dette programmet holder liv i Windows XP  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.