KRAFT

Ny linjeteknologi tredobler kapasiteten

NISJE: Den nye kabeltypen 3 M ACCR kan erstatte linjer i gamle traseer hvor mastene er brukbare, men man trenger større overføringskapasitet.
NISJE: Den nye kabeltypen 3 M ACCR kan erstatte linjer i gamle traseer hvor mastene er brukbare, men man trenger større overføringskapasitet. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Mona Sprenger
1. okt. 2010 - 09:54

Selskapet 3M har utviklet en ny kabeltype 3M ACCR.

– Det er et forholdsvis nytt 3M-produkt som vi startet utviklingen av i USA for 7-8 år siden, sier Nils Sveinhaug, salgs- og markedssjef for elektro i 3M Norge.

US Department of Energy har støttet utviklingsarbeidet.30 kraftnett

3M ACCR har allerede vunnet flere priser og har blitt installert i mer enn 30 kraftnett så langt.

– Det har blitt installert i Tyskland, Polen, Frankrike, Russland, Kina, Nord- og Sør-Amerika, forteller Sveinhaug.Høyere temperaturer

Produktet har flere fordeler, ifølge 3M:

– Det nye produktet er lettere enn vanlige linjer og gjør det mulig å overføre to til tre ganger mer strøm på samme strekning. Årsaken til det er at linjen tåler høyere temperaturer, sier Sveinhaug.

Tester utført av US Department of Energy viser at 3M ACCR kan operere på temperaturer opp til 240 grader celsius uten å bli skadet.

Tåler større belastninger

– I tillegg tåler det større fysiske belastninger. Det strekker seg heller ikke så mye ved stor islast eller høy strømbelastning.

3M ACCR er laget av aluminiumoksyd-fiber.

Sveinhaug mener at produktets nisje er hvor man har gamle traseer med gode master, men trenger å få en større overføringskapasitet .

– Da kan man bare bytte ut linjene.– Må testes

– Vi trodde først at det skulle være enkelt å introdusere produktet, men det har vist seg å være mer komplisert enn først antatt. SINTEF må gjennomføre tester før 3M ACCR kan bli aktuelt for Norge, sier markedssjefen, og utdyper nærmere:

– Ingen i Norden har så langt gjort noen installasjoner. Det skyldes blant annet at vi har en annen metode for skjøte sammen linjene. Vi bruker en metode som i sin tid ble utviklet ved Raufoss Ammunisjonsfabrikk – en eksplosjonsskjøt. Det er en side av saken. En annen er konsesjonbehandling for nye traseer.Konservativ bransje

Sveinhaug understreker at selskapet har kontakt med Statnett og flere andre regionale nettselskaper.

– Dette er en konservativ bransje. Dette er produkter som skal vare i flere tiår og de som skal ta beslutningen vil føle seg trygg på at dette er bra nok.

– Det er helt riktig at dette er en konservativ bransje og det med en god grunn. Bransjen er helt avhengig av å holde systemene oppe og er forsiktige med å introdusere nye produkter, sier Hans H. Faanes, tidligere professor i elkraftteknikk ved NTNU.

Ikke aktuel for Hardanger

Faanes har hørt om den nye kabeltypen.

– Det er helt klart interessant med ny teknologi som gjør det mulig å overføre mer på en linje.

– Kunne 3M ACCR vært løsningen for Hardanger?

– Nei, det gir ingen nye perspektiver for Sima- Samnanger, hvor de skal oppgradere til et høyere spenningsnivå. Å skifte linje for å få høyere overføringsevne blir for lite, sier Faanes, som derimot tror at denne nye teknologien også vil nå Norge.

– Hvis ikke prisen blir uoverkommelig, blir dette tatt i bruk.

Les også: – Monstermaster er utdatert

Les mer om: