KRAFT

– Monstermaster er utdatert

Stein Jarle Olsen
17. sep. 2010 - 07:05

– Jeg tror en av hovedgrunnene til de negative reaksjonene på ståltrossemaster er den utdaterte designen. Den gjør at folk ubevisst reagerer negativt, mye fordi de vet at moderne ingeniørvitenskap og arkitektur kan gjøre så mye mer. Beviset på det er overalt rundt oss, sier Magnus Rannver Rafnsson til Teknisk Ukeblad.

– Jeg tror en av hovedgrunnene til de negative reaksjonene på ståltrossemaster er den utdaterte designen. Den gjør at folk ubevisst reagerer negativt, mye fordi de vet at moderne ingeniørvitenskap og arkitektur kan gjøre så mye mer. Beviset på det er overalt rundt oss, sier Magnus Rannver Rafnsson til Teknisk Ukeblad. ESTETISKE HENSYN: Prosjektleder ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Magnus Rannver Rafnsson mener penere kraftmaster ville gjort Hardanger-diskusjonen til en annen.

Han er høgskolelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og leder et forskningsprosjekt som har som mål å utarbeide alternative designkonsepter for kraftmaster, som tilfredsstiller både tekniske, estetiske og økonomiske krav.



Linudans

HiST samarbeider med tyske og islandske universiteter og forskningsinstitusjoner og flere bedrifter i prosjektet. Foreløpig har de kommet frem til et designkonsept de kaller Linudans, harpelignende master som skal gli mye bedre inn i landskapet enn dagens stålmaster.

– Utformingen viser til en av de fundamentale formene i geometrien, nemlig triangelet. Ved å fjerne den visuelt komplekse formen på stålmastene og erstatte den med en enkel geometrisk form kan kanskje den nye strukturen bli mer akseptabel for folk flest, sier Rafnsson.

Det er nærmest umulig å få et 35 meter høyt tårn til å forsvinne, påpeker han.

– Linudans kan også bygges med forsterkede komposittmaterialer, som gir en rekke tekniske og estetiske fordeler. En fordel er den lave vekten, cirka en femtedel av stål, og en annen er muligheten til å velge farge etter hva miljøet eller situasjonen krever, uten ytterligere kostnader, sier prosjektlederen.

Andre fordeler skal være et kompakt transportsystem, enkel sammenstilling, mer slitestyrke, lavere vedlikeholdskostnader og det faktum at Linudans-mastene kan bære seks ledere om nødvendig.



Vindturbiner

Rafnsson bruker vindturbiner i Danmark som eksempel på hvordan det kan gjøres.

– Disse strukturene er tre ganger høyere enn kraftmastene som diskuteres i Hardanger. Danskene ser ut til å være relativt fornøyde med dem, til og med stolte av dette nye symbolet på ren energi, noe som understreker deres rolle i front på vindkraft. Hva om vindturbinene i Danmark hadde vært plassert på ståltrossetårn i stedet for de avrundede hvite tårnene som nå er den dominerende løsningen? Det er grunn til å tro at det hadde vært mange høyprofilerte protester om det hadde vært tilfelle, sier Rafnsson.

Skulpturmaster ingen løsning

Enkelte skulpturmaster på strategiske steder er ikke løsningen på folks oppfatning av høyspentmaster, mener han.

– En ny oppfatning vil aldri skapes med individuelle skulpturer. De mangler vanligvis også den økonomiske dimensjonen, med kostnader mange ganger kostnaden for tradisjonelle tårn. Løsningen må ha potensial for rask serieproduksjon og raske leveranser. Når nyhetens interesse forsvinner, kan skulpturmaster virke gammeldagse. Den dominante fremtoningen tenderer til å ta over og skygge for det som er virkelig viktig, nemlig naturen og miljøet.

Linudans-prosjektet planlegger nå produksjon av prototyper i komposittmaterialer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.