HELSE

Ny kreftbehandling ved Radiumhospitalet utsatt til mars 2025

Den planlagte oppstarten av protonbehandling av kreft ved Radiumhospitalet blir forsinket på grunn av teknisk feil ved syklotronen.

Den planlagte oppstarten av protonbehandling av kreft ved Radiumhospitalet blir forsinket på grunn av teknisk feil.
Den planlagte oppstarten av protonbehandling av kreft ved Radiumhospitalet blir forsinket på grunn av teknisk feil. Foto: Frederik Ringnes/NTB
30. mai 2024 - 07:14

En syklotron er en maskin som brukes til protonbehandling av kreft. I fjor høst kom en rundt 100 tonn tung syklotron med spesialtransport fra Tyskland til Oslo, men under testing av maskinen dukket det opp en teknisk feil, skriver Aftenposten.

Nå må maskinen sendes tilbake til Tyskland og erstattes med en ny.

Det var planlagt at Oslo universitetssykehus skulle tilby protonbehandling til pasienter fra desember i år. Nå blir oppstarten utsatt, og pasienter som trenger protonbehandling, vil fremdeles bli sendt til utlandet.

Klinikkdirektør Sigbjørn Smeland ved kreftklinikken ved Oslo universitetssykehus anslår at de vil komme i gang med protonbehandling i Oslo fra mars neste år.

Det skal bygges to protonsentre i Norge for å tilby den mer skånsomme og presise strålebehandlingen, ett i Bergen og ett i Oslo.

Stadig flere norske bedrifter får øynene opp for hvor viktig EU er for det grønne skiftet, ifølge administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge (t.h.). Her lanserer han en eksportsatsing sammen med daglig lede Sjur Bratland i Norwegian Energy Partners.
Les også

Flere norske bedrifter peker på EU som viktigste pådriver for grønt skifte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.