Prosjektleder Kari Smådal Turøy i Statens vegvesen forteller til Våre Veger at gjennomføringen av denne etappen har gått veldig greit, og at de har hatt et svært godt samarbeid med hovedentreprenøren Kruse Smith Anlegg AS. Med seg på laget har de hatt Stangeland Maskin som underentreprenør på grunnarbeider og veibygging, og Traftec på elektro.
Oppdraget har vært en totalentreprise, som innebærer at Kruse Smith både har prosjektert og bygget denne parsellen av Sykkelstamvegen med en total lengde på cirka 1700 meter. Veien er bygget med fire meter asfaltert bredde, og tillegg en asfaltert skulder på 0,25 meter på hver side. I tillegg har Kruse Smith bygget tre bruer, en over Hinnakrysset/Diagonalen, en over av- og påkjøringsramper i sør ved Nesbuveien og en over motorveien. Samt alt av grøfter, kummer, drenering, rør, murer, rekkverk, skilt og belysning – som seg hør og bør på et nytt veianlegg.

Vil hente ut tidevannsenergi med gigantiske «pastaskruer»
_logo.svg.png)

65.000 kjøretøy i døgnet
– Har det vært spesielle utfordringer underveis?
– Vi bygger tett på E39, en motorvei med sine 65.000 kjøretøy i døgnet, og arbeidet må hele tiden ta hensyn til denne trafikkmengden. Det samme gjelder under byggingen av de tre bruene, som også har foregått under svært trafikkerte forhold. Dette har krevd god planlegging og informasjon både av oss som byggherre og av totalentreprenøren, forteller prosjektlederen.
– Spesielle konstruksjoner du vil trekke fram på prosjektet?
– Vi har bygd tre bruer. De to som Sykkelstamvegen går over er bygd med samme tverrsnitt som de andre bruene på Sykkelstamvegen. Brua som går over motorveien ble prefabrikkert, og montert på stedet. Synes den også ble veldig bra!
Grunnen til at vi tok med den brua var for å slippe å bygge den senere med de ekstrakostnadene og ulempene det ville medføre. Det er mye å hente på å koordinere prosjekter både med tanke på kostnad og ulemper for trafikanter og omgivels

Nammo bør søke før de klager
Alt ferdig i 2026
– Det har vært høy prisstigning på
veiarbeider under byggeperioden. Hvordan påvirker det sluttregningen?
– Kontraktene våre er indeksregulerte, så kostnaden stiger selvsagt i tråd med indeksen.
– Hvordan blir fortsettelsen av Sykkelvegen, og når regner dere med at hele strekningen skal stå ferdig?
– Vi holder nå på med en stor kontrakt på Sandnes-siden. Der bygger T. Stangeland Maskin AS for oss og arbeidet skal stå ferdig våren 2024. Den siste kontrakten er den som går inn mot Stavanger, fra Schancheholen, fra der Ryfast-anlegget bygde første etappe av Sykkelstamvegen, til der denne kontrakten vi skal åpne nå slutter. Den etappen håper vi å få lyst ut før sommeren slik at den kan stå ferdig tidlig i 2026.
Storsatsing med Bymiljøpakken
Satsingen på Sykkelstamveien inngår i den omfattende Bymiljøpakken, en storsatsing på utbygging på Jæren til formidable 30 milliarder kroner. Mange av tiltakene i denne pakken har som intensjon at folk skal la bilen stå, og heller velge alternative transportmidler: buss, tog, sykle eller gå. Bymiljøpakken går fra 2017 til 2033, og finansieres med midler fra både staten, fylket og de berørte kommunene. Sykkelstamvegene er av de største satsingene i denne Bymiljøpakken.
Et annet stort enkeltprosjekt er Bussveien, som skal bli en egen sammenhengende vei for bussene på totalt 50 kilometer.