KRAFT

Ny bølgekraftteknologi i støpeskjeen

STORT: Seksten av disse slangene ved siden av hverandre, og du har et kraftverk på 100 MW, ifølge Vigor Wave Energy.
STORT: Seksten av disse slangene ved siden av hverandre, og du har et kraftverk på 100 MW, ifølge Vigor Wave Energy. Bilde: Vigor Wave Energy
Jannicke Nilsen
2. mars 2011 - 14:04

Et nytt, svensk bølgekraftprosjekt er i støpeskjeen i Gøteborg.

Teknologien, som ble patentert for seks år siden, går ut på å omdanne energien i bølgene til elektrisitet ved hjelp av en lang, bred slange, som følger bølgenes bevegelser.

Les også: Grønt lys for ny bølgekraftteknologi

Robust

– Slangen er fleksibel, smidig og følsom, og jobber med bølgene, ikke i mot. Det øker robustheten i forhold til tøft vær sammenlignet med harde stålkonstruksjoner, sier Christian Stübner sjef og foreløpig eneste ansatt i Gøteborg-baserte Vigor Wave Energy til svenske Ny Teknik.

I den ene enden av "gaper" slangen og slipper inn vann og luft, mens det i den andre enden er montert en generator og en flytende turbin.

Les også: Skal bli best på bølger

Lager trykk

Slangen slipper vekselsvis inn vann og luft, som genererer vann og luftansamlinger, som "surfer" inne i slangen. Det er vannets bevegelse i slangen som skaper et trykk, som i enden av slangen presses gjennom turbinen og driver generatoren.

Ifølge Stübner har enkelt slange på 400 meter har en kapasitet på 6 MW.

Les også: Aker Solutions skal bygge bølgekraftverk

100 MW

– Vår visjon er å koble sammen et stort antall slanger i en sammenhengende enhet, med en og samme turbin. Vi kan trolig bygge anlegg med 16 sammenkoblede slanger. Da får du et bølgekraftverk på 100 MW, sier Stübner til nettstedet.

Denne uken startet byggingen av et basseng i kjelleren på Chalmers tekniske universitet, hvor en 35 meter lang pilotslange skal testes.

Les også: Tester ut den neste kraftbølgen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.