ENERGI

Ny aksjon mot gamle vindkraft­planer ved Norges tredje største fuglefjell

Både ornitologer og fiskere deltar lørdag i en aksjon på Rundebranden, Norges tredje største fuglefjell, i protest mot planene om et vindkraftverk i nærheten.

Ornitologer frykter at sjøfugl som hekker på Runde, vil bli skadd av det planlagte vindkraftverket Havsul, som skal bygges på en grunne lenger nord.
Ornitologer frykter at sjøfugl som hekker på Runde, vil bli skadd av det planlagte vindkraftverket Havsul, som skal bygges på en grunne lenger nord. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
4. juli 2020 - 09:43

– Vindkraftverket skal bygges midt i matfatet til de hekkende fuglene. Vi er redd det er siste spikeren i kista for fuglefjellet på Runde, skriver Maria Runde, som representerer aksjonsgruppa mot vindkraftplanene, i en epost.

Aksjonen finner sted på den 300 meter høye Rundebranden lørdag ettermiddag. Området er fredet av hensyn til fuglelivet.

Kraftverket heter Havsul 1 og skal bygges på en grunne seks kilometer fra land ved Harøya på Sunnmøre, et stykke nord for Runde. Konsesjonen ble først gitt i 2008, men bygging er ikke satt i gang. NVE har to ganger forlenget fristen for utbyggerne, og nå har de frist til 2025 med å komme i gang.

Det er gitt konsesjon til å bygge opptil 117 vindturbiner, men utbyggerne har opplyst at det mest aktuelle er å bygge 35 turbiner, med en totalhøyde på 205 meter, ifølge NRK.

Norsk Ornitologisk Forening er blant dem som advarer mot utbyggingen, fordi grunna har rike fiskeforekomster. De frykter at lundefugl og annen sjøfugl vil fly inn i turbinene og dessuten miste tilgang til mat dersom utbyggingen gjør at fiskebestanden går ned.

Også bransjeorganisasjonen for havfiskeflåten, Fiskebåt , har protestert.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.