MOBIL

Nvidia med fire kjerner til høsten

Nvidia har fått fotfeste i mobilbransjen, og har planer om å kjøre svært aggressivt fremover.

17. feb. 2011 - 20:27

Etter å ha fått Tegra 2-systembrikken sin på plass i de råeste telefonene fra Motorola og LG, i tillegg til en rekke av de kvasseste tabletene, kan man vel trygt si at Nvidia har fått et skikkelig fotfeste i mobilbransjen.

Med doble prosessorkjerner, 1 MB cache og 8-kjerners grafikkbrikke parkerer Tegra 2 alt vi har sett på markedet tidligere, og mer etablerte systembrikke-produsenter som Qualcomm og Texas Instruments begynner først nå å komme med tilsvarende produkter.

Dette betyr ikke at Qualcomm og Texas Instruments kan lene seg tilbake og slappe av, for Nvidia har tenkt å kjøre en svært aggressiv strategi fremover.


SUPER:
Nvidias neste Tegra-brikke er oppkalt etter Supermann.

Kal-El: Firekjerners prosessor

Den tredje versjonen av Tegra-plattformen går under arbeidstittelen Kal-El (Kal-El er, som du selvsagt vet, barndomsnavnet til Supermann), og ble vist frem under Mobile World Congress her i Barcelona.

Kal-El er i likhet med Tegra 2 basert på ARMs Cortex A9 MPCore-arkitektur, men her får du faktisk firekjerners prosessor og 12-kjerners GPU. Den nye systembrikken skal ha fem ganger bedre ytelse enn dagens Tegra 2-brikke, i tillegg til lavere strømforbruk.


ARBEIDSFORDELING: Her vises det hvor mange prosent av prosessorkapasiteten som brukes ved surfing.

Vanvittig oppløsning

Grafikkmessig skal forskjellen være enorm, og Kal-El kan kjøre ut bilde i en oppløsning på 2560 x 1600 piksler.


5 x Tegra 2: Kal-El har fem ganger høyere ytelse enn Tegra 2.

Ifølge Nvidia har Kal-El omtrent samme størrelse som Tegra 2, så det vil ikke bli noen stor utfordring å få den på plass i telefoner og tablets.

Dette gjør at du kan forvente produkter med den nye systembrikken allerede til høsten. I første omgang får vi se en tablet, men vi ble forsikret om at vi også får se mobiltelefoner med firekjerners prosessor en gang før jul.

Vi spurte selvsagt hvilke mobilprodusenter som hadde bestilt inn Kal-El-brikker, men dette var Nvidia lite interessert i å avsløre.

Hva er poenget?

Nvidia har en annerledes – og frisk – tankegang rundt utviklingen på mobilfronten de kommende årene, og ser for seg at telefonen skal kunne erstatte de aller fleste apparatene du bruker i dag. Setter du deg i bilen skal du kunne plassere telefonen i en dokking-stasjon for å få opp GPS og multimedia på en ekstern skjerm. Når du kommer hjem skal du plassere telefonen i en ny dokking-stasjon som videresender bildet til TV-en din og lyden til stereoanlegget ditt. I tillegg skal den fungere som PC.

Dette konseptet har vi allerede i dag sett konturene av i dokking-stasjonen du får til Motorola Atrix, som i praksis er et tomt laptop-skall som vekkes til live når du plasserer telefonen i sporet på baksiden. Denne ble også vist frem på Nvidias stand som eksempel på hva som er mulig når du får litt krutt i maskinvaren.

Det blir utvilsomt spennende å følge Nvidia-utviklingen videre, og ikke minst å se om selskapet greier å innfri lovnadene om firekjerne-prosessorer allerede til høsten. At de er en aktør som er kommet for å bli trenger du ihvertfall ikke tvile på lenger.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.