MOBIL

Nvidia: 100 kjerner i mobilen i 2014

Nvidia har ikke akkurat beskjedne mål for årene som kommer.

11. mars 2011 - 11:42
Vis mer

Nvidia har på forholdsvis kort tid slått sterke røtter i mobilmarkedet. De to raskeste telefonene som er ute i dag - Motorola Atrix 4G og LG Optimus 2X - kjører begge på produsentens Tegra2-systembrikke, og Samsung går også for denne i den kommende toppmodellen Galaxy S II.

På denne tiden i fjor var det Qualcomm som dominerte. Med unntak av Samsung Galaxy S, som kjørte Samsungs egen Hummingbird-brikke, kjørte alle 1 GHz-telefoner på varianter av Qualcomms Snapdragon. Vi ser noen av de samme tendensene i år: Alle Sony Ericsson- og HTC-telefonene som ble vist frem under Mobile World Congress kjører på Qualcomm-maskinvare. 

Les også: Her er lyntestene av de nyeste mobilene »

Hardere konkurranse, raskere utviklingTEGRA 2: Dette er bare første steg på veien for Nvidia.

Nvidia har ikke lagt skjul på hvor veien går videre. Produsenten er allerede i god gang med neste generasjons Tegra. Denne har arbeidsnavnet Kal-El, og får fire prosessorkjerner og 12 GPU-kjerner. Ytelsen skal være fem ganger høyere enn Tegra 2. 

Og den kommer til høsten.

Nvidia har ikke planer om å slå på bremsene med det første. Selskapet kjører i bunn og grunn nøyaktig samme taktikk som de alltid har gjort i kampen mot ATI på skjermkort-fronten: Ny og kraftigere maksinvare, så hyppig som mulig. 

Produsenten antar at de om fire år kan levere så mye som 100 kjerner i systembrikkene sine. Detter høres kanskje mye ut, men med tanke på at dagens Tegra har 10 kjerner (8 GPU-kjerner) og den som kommer til høsten har 16 kjerner, er det kanskje ikke helt urealistisk.AMBISIØST: Nvidia holder ikke igjen på ambisjonene når de presenterer fremtidsplanene sine.

Hva er poenget?

Det er naturlig å lure litt på hvorfor Nvidia klør sånn i hendene etter å drive opp hastigheten i utviklingen her, spesielt med tanke på at selv dagens Optimus 2X har langt kraftigere maskinvare enn det du trenger for å kjøre alt du finner av apps og funksjoner.

Årsaken er at selskapet tror mobiltelefoner på sikt vil utvikle seg til "supercomputere" som i større og større grad tar over oppgaver du tradisjonelt har trengt en PC for å utføre. Produsenten vil posisjonere seg helt i front av denne utviklingen,

De første stegene mot dette scenarioet er allerede tatt. Ta en kikk på Webtop-tilbehøret til Motorola Atrix 4G, så får du et inntrykk av hvor Nvidia mener vi er på vei.

Vi har overhodet ingen anelse om hvordan en mobiltelefon ser ut om tre-fire år, men om Nvidia innfrir det de lover så spørs det om vi ikke trenger en ny kategori å plassere produktene i. For det vil alltid finnes folk som kun krever at telefonen skal kunne ringen og sende tekstmeldinger.

Les også:

Test av LG Optimus 2X »

Lyntest av Samsung Galaxy S2 »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.