KRAFT

NVE vil pålegge investeringer

NVE synes nettselskapene bygger ut for lite nett til å transportere ny kraft. Nå vil de ha lovfullmakt til å gi byggepålegg.
NVE synes nettselskapene bygger ut for lite nett til å transportere ny kraft. Nå vil de ha lovfullmakt til å gi byggepålegg. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
11. okt. 2007 - 08:21

I en ny rapport foreslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at nettselskapene i lovs form skal pålegges å investere i nye kraftnett, for å sikre at vindkraft og kraft fra minikraftverk kommer frem til kundene.

Rapporten er nylig oversendt til olje- og energiminister Åslaug Haga.

Nettet må forsterkes

NVE mener at dagens regulering, gjennom inntektsrammer, ikke er utformet for å gi investeringsinsentiver til nye enkeltprosjekter. Utgangspunktet er at vindkraftprosjekter og andre prosjekter med ren strøm stopper opp fordi det er usikkert om kraftnettet blir rustet opp nok.

- Gjennom vår kontakt med kraftprodusenter og nettselskaper får vi inntrykk av at det mange steder er nødvendig å forsterke nettet for å kunne investere i vindkraft og små vannkraftprosjekter, sier seniorrådgiver Asle Selfors i NVE til Aftenposten.

Bransjen ingen bremsekloss

Kommunikasjonsdirektør i Energibedriftenes Landsforening, Kristian Pladsen, kaller forslaget en fallitterklæring for NVEs eget regelverk, og mener det ikke er bransjen som er bremseklossen for nettinvesteringer.

- Men det krever at myndighetene lager en politikk der mål og midler henger sammen. Denne rapporten og forslaget om investeringsplikt bekrefter vår kritikk av inntektsreguleringen av nettselskapene. Vi har hele tiden sagt at gjeldende regulering bremser nyinvesteringer i nettet, sier Pladsen til Aftenposten.

Han mener nettselskapene vil investere i nye nett uten pålegg, dersom NVE selv forbedrer systemet de selv har lagd for å fastsette selskapenes inntekter.

Flere prosjekter på bordet

NVE mener det er vanskelig å lage en regulering som fremmer de riktige nettinvesteringene, og styrer unna de som bør unngås.

- Derfor foreslår vi i utgangspunktet en investeringsplikt som gjør at vi får flere prosjekter på bordet. Mange av disse kan vi likevel vurdere til å være samfunnsøkonomisk ulønnsomme, sier Selfors til Aftenposten.

Etter gjeldende regler gjøres vurderingen av lønnsomhet av selskapene selv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.