KRAFT

NVE til angrep på Riksantikvaren

Mener det er uakseptabelt å bruke vindkraftprosjekter som finansieringsform for kartlegging av kulturminner.

10. sep. 2012 - 14:05

– Det er unødvendig bruk av ressurser om energiprosjekter skal pålegges undersøkelser etter kulturminneloven paragraf 9 før konsesjonen er gitt, og før man konkret vet hvor inngrepene kommer, sier seksjonssjef i NVE, Arne Olsen.

Bukken og havresekken

Riksantikvaren har krevd at Fred. Olsen Re­newables i forbindelse med to vindkraft­prosjekter i Nordland gjennomfører kultur­minneundersøkelser før konsesjonene er gitt. Hvis ikke må selskapet søke om utsettelse.

– Dette er jo som bukken som passer havre­sekken. De krever undersøkelse, undersøker selv og bestemmer hva det skal koste, sier Pål Gjesdal i Fred. Olsen Renewables AS.

Riksantikvaren: – Vi må vite hvilke kulturminner som finnes

Mangler hjemmel

Han tviler på at Riksantikvaren har hjemmel til å kreve dette. Dette synet deler NVE, som har fått jurister til å se på saken.

– NVE mener at Riksantikvaren ikke har hjemmel til å stille krav om at undersøkelser av kulturminner skal gjennomføres før konsesjon er gitt. Derfor kan de heller ikke fremme innsigelser om dette ikke etterkommes, sier Arne Olsen.

Les også: Her får du betalt for å ha en vindmølle som nabo

Lite areal

Areal som blir direkte berørt av vindkraft­utbygging og som kan berøre automatisk fredete kultur­minner vil aldri bli mer enn to til tre prosent av planområdets areal, ifølge NVE.

– I forbindelse med Lista Vindkraftverk har vi brukt 1,2 millioner kroner på kulturminneundersøkelser. Hvis hele området skulle ha blitt undersøkt, ville det ha kostet 30 millioner kroner, sier Pål Gjesdal.

– Fant man noe interessant?

– Nei, det eneste de fant var deler av en kam. Det til tross for at Fylkeskonservatoren i Vest-Agder i forkant av undersøkelsen uttalte at det er hevet over tvil at den reelle tettheten av automatiske fredede kulturminner i planområdet utvilsomt er større enn det man har oversikt over.

Les også:  Får strømmåleren til å gå baklengs

Unødvendig

230 vindkraftprosjekter har blitt meldt inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Minst 150 av dem vil aldri bli realisert, mener NVE.

– Gjennomføring av kulturminneundersøkelser vil for disse være unødvendig bruk av penger. NVE ønsker selvsagt å ivareta kulturminner, men forutsetter at undersøkelsene gjøres først når man konkret vet hvor inngrepene skal komme, sier Olsen.

Les også:

– Urealistiske kraftplaner i nord

Statnett vant over Riksantikvaren  

Store forskjeller

NVE opplever at det er store regionale forskjeller.

– I noen fylker opplever vi at den regionale kulturminneforvaltningen er konstruktiv. Mens det i andre fylker stilles urimelige krav.

NVE har sendt et brev til Miljøverndepartementet om saken.

Fikk du med deg disse sakene?

Vindmølle begynte å brenne  

– God norsk vind oppveier skatteulempene  

Verdens største vindpark snart ferdig

Norden vil flyte over av kraft  

Kaprer mer vind med ny turbin

NVE forsvarer elsertifikatene

– De grønne sertifikatene er som gift for kraftmarkedet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.