KRAFT

NVE prioriterer Lutelandet

Mona Sprenger, Jannicke Nilsen
9. sep. 2008 - 07:00

- Det burde gå veldig greit å få denne saken behandlet. I motsetning til andre saker er dette anlegget ikke kontroversielt, mener ordføreren og understreker at NVE ikke har gitt løfte om noe i forhold til resultatet.

Les også:

- Men vi er trygge på at det skal gå bra. Med dagens støtteordninger er denne vindparken lønnsom.

Les også: Vindstille daler velges for vindkraft

Avtale med StatoilHydro

StatoilHydro har inngått en avtale med Vestavind Kraft AS om inntil 50 prosent eierskap i den planlagte vindmølleparken, Lutelandet Energipark. Forutsetning for avtalen var at Vestavind Kraft trakk klagen på NVEs vedtak på at kraften til Gjøa-plattformen skulle hentes fra Mongstad og ikke Lutelandet. Vestavind Kraft klaget fordi de mente at en slik løsning ikke gir infrastruktur på Lutelandet som også ville ha kommet et vindkraftanlegg til gode.

-Vi synes det er positivt å få StatoilHydro inn på eiersiden, sier adm. direktør Håkon Sandvik i Vestavind.

Les også:

Optimistisk

En forutsetning for avtalen er at NVE gir konsesjon og at prosjektet får støtte fra ENOVA.

Vestavind Kraft meldte om planlegging av vindkraftanlegget på Lutelandet til NVE i februar 2006. Anlegget skal kunne gi en årlig produksjon på 150 MWh (millioner kilowattimer).

-Vi jobber nå med konsesjonssøknaden. Den vil bli sendt innen 1. desember, sier Sandvik, som er optimistisk med hensyn til utfallet. Det jobbes også nå med en reguleringsplan for industriområdet på Lutelandet.

- Parken ligger i et industriområde og er lite kontroversiell.

Les også: Frisk satsing på vind og vann

Vil behandle Lutelandet

NVE og Enova har de siste årene mottatt langt flere vindkraftprosjekter enn det er realistisk å bygge ut. Selv med økt saksbehandlerkapasitet det siste året har ikke NVE ressurser til å behandle alle innkomne prosjekter innen rimelig tid.

Myndighetene vil derfor prioritere å behandle de beste prosjektene først. Lutelandet er et av disse prosjektene, bekrefter leder for vindseksjonen, Arne Olsen.

- Vi har hittil konsentrert oss om vindkraftprosjekter i Midt-Norge og Rogaland. Nå som vi har fått flere folk i konsesjonsavdelingen, vil vi plukke fram nye prosjekter også andre steder i landet. Da er det naturlig at Lutelandet Energipark tas med blant disse, sier Olsen.

Les også: Den vanskelige havvinden

Lavt konfliktnivå

NVE skal i løpet av de nærmeste månedene utarbeide nye kriterier for saksbehandling av vindkraftsaker for å få fortgang i behandlingen av sakene som har ligget årevis på vent.

Et av kriteriene er allerede klart; konfliktnivået rundt vindparkene.

- Lutelandet har gode prognoser i forhold til mange andre vindprosjekter. Det har vært positiv stemning overfor denne vindparken i kommunen, og det er et godt utgangspunkt, sier Olsen.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.