KRAFT

– NVE må ikke nedprioritere vindkraften

FORTSATT TRYKK: Stortingets mål om at 50 prosent av utbyggingen skal kunne komme i Norge, krever et fortsatt trykk på saksbehandling av vindkraftprosjekter, sier Norwea-sjef Øyvind Isachsen.
FORTSATT TRYKK: Stortingets mål om at 50 prosent av utbyggingen skal kunne komme i Norge, krever et fortsatt trykk på saksbehandling av vindkraftprosjekter, sier Norwea-sjef Øyvind Isachsen. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
20. jan. 2012 - 14:55

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud har den siste tiden understreket at det er viktig å få ferdigbehandlet søknader fra den billigste produksjonsformen, storskala vannkraft, framfor dyrere teknologier som småskala vannkraft og den aller dyreste av de aktuelle teknologiene i elsertifikatmarkedet, vindkraften.

Les om det her og her.

Etterlyser likebehandling

Norsk vindkraftforenings (Norwea) administrerende direktør Øyvind Isachsen er bekymret over signalene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Elsertifikatsystemet er teknologinøytralt og vi i Norwea har jobbet hardt for denne teknologinøytraliteten. Jeg liker ikke at NVE når markedet nå er igangsatt, allokerer sine folk innen saksbehandling fra vindkraft til den statseide vannkraftens fordel, sier Isachsen.

Stortingets mål om at 50 prosent av utbyggingen skal kunne komme i Norge, krever et fortsatt trykk på saksbehandling av vindkraftprosjekter, da dette målet ikke kan oppnås uten en anselig mengde vindkraft. Dette målet oppnår Norge ikke ved nedprioritering av eksisterende og nye vindprosjekter, sier Isachsen.

Les også: Treg saksbehandling av vindkraft: Kan flytte utbygging til Sverige

NVE ikke ferdig

– Viser det at NVE nå har et mer negativt syn på vindkraft enn før Sanderuds forgjenger Agnar Aas?

– Nei, NVE har ikke et mer negativt syn på vindkraft nå enn under Aas sitt regime. Men NVE er ikke ferdige med arbeidet sitt.

– Om vi i Norge skal få vår andel av sertifikatutbyggingen kan ikke NVE legge hodet på ”se hvor flinke vi er”-puta, der de viser til hvor mange konsesjoner til vindkraft NVE har gitt, sier Isachsen.

– Regjering og storting har tross alt gitt marsjordren om at Norge skal ha sin andel av dette markedet, sier Norwea-sjefen.

Les også: – Urimelig lang saksbehandling for vindkraft

Høyt spill

Vannkraft alene er ikke nok, understreker Isachsen.

– Det er et meget høyt spill å satse på den statseide vannkrafta alene, dette sett i lys av det vannkraftbransjen selv har sagt om lang ledetid på de store vannprosjektene, sier Isachsen.

Vannkraftaktører i Norge har tidligere advart mot at det kan bli for knapt med tid til å rekke fristen for å få elsertifikater. For å få sertifikatene må anleggene være satt i drift innen utgangen av 2020.

– Legger man disse bekymringene opp på den lange ankesaksgangen vi frem til nå har opplevd mellom Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet blir nettene lange for oss i Norwea, sier Isachsen.

Les også: Vil ha flere utenlandskabler og dyrere strøm

Les også: – Regjeringen snakker med to tunger om strømprisene

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.