KRAFT

NVE gir klarsignal til reservekraft

JA TIL OMSTRIDT RESERVEKRAFT: NVE støtter Statnetts søknad om å få bruke de mobile gasskraftverkene dersom strømnettet faller ut i Midt-Norge.
JA TIL OMSTRIDT RESERVEKRAFT: NVE støtter Statnetts søknad om å få bruke de mobile gasskraftverkene dersom strømnettet faller ut i Midt-Norge. Bilde: Statnett
Jannicke Nilsen
4. mars 2010 - 11:24

NVE er positive til Statnetts søknad om å få tillatelse til å bruke de mobile gasskraftverkene dersom det oppstår utfall i kraftsystemet.

Årsaken er at drifts- og kraftsituasjonen i Midt-Norge er så alvorlig at utfall i kraftsystemet kan få store samfunnsmessige konsekvenser.

Kun midlertidig

NVE vil likevel ikke at konsesjonsreglene for anleggene skal endres permanent. Statnett bør få en midlertidig tillatelse til å bruke reservekraftverkene i lys av den spesielle situasjonen kraftsystemet er i for øyeblikket.

Statnett varslet i forrige uke at de ville sende søknad om utvidede bruksmuligheter for de omstridte reservekraftverkene. Selskapet ønsker å kunne skru på gasskrafverkene på bare et par timers varsel. NVE har brukt to dager på å behandle søknaden, som ble sendt tirsdag.

Strenge vilkår

NVE legger vekt på at reservekraftverkenes effektkapasitet kan redusere negative konsekvenser av eventuelle driftsforstyrrelser i kraftforsyningen i regionen.

I tillegg mener NVE at de foreslåtte vilkårene i stor grad vil forhindre utslipp og andre negative virkninger mens kraftverkene er i drift.

Det er Olje- og energidepartementet som nå skal ta endelig stilling til hvorvidt Statnett skal få innvilget søknaden.

Feil på nettet

Dagens konsesjonsvilkår for reservekraftverkene innebærer at de bare kan brukes i svært anstrengte kraftsituasjoner for å redusere sannsynligheten for strømrasjonering.

Statnett har søkt om også å kunne bruke reservekraftverkene for å redusere konsekvensene dersom viktige nettanlegg eller kraftverk skulle falle ut.

Les også:

I møte om kraftprisene

Vil sette reservegasskraft i standby

- Dyrt og ekstremt ineffektivt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.