STRØMPRIS

NVE advarer om sprengt kapasitet og enda høyere strømpriser i framtiden

Fram mot 2030 kan Norge oppleve situasjoner hvor det kan bli for lite strøm i perioder med høyt forbruk – og dermed enda høyere strømpriser. Det mener NVE.

Fram mot 2030 vil Norge i perioder ikke klare å produsere nok strøm og vil være avhengig av å importere. Det viser en ny utredning fra NVE.
Fram mot 2030 vil Norge i perioder ikke klare å produsere nok strøm og vil være avhengig av å importere. Det viser en ny utredning fra NVE. Foto: Lise Åserud/NTB
19. mai 2022 - 11:37

I perioder med høyt strømforbruk vil Norge måtte importere strøm for å klare toppene, og i slike perioder vil strømprisene også fyke til værs. Det viser en ny utredning fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Mot 2030 vil effektbalansen, hvor mye strøm vi bruker på en gang, utfordre kraftsystemet i både Norge og Norden, heter det blant annet i utredningen, som torsdag ble oversendt Olje- og energidepartementet.

– Effekt handler om at vi har nok strøm til enhver tid, selv på den kaldeste vinterdag. Effekt har ikke pleid å være et problem i Norge, men i årene framover går vi mot en strammere effektbalanse. Det blir viktig å følge med på utviklingen de neste årene, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en pressemelding.

Større kraftbehov enn produksjonskapasitet

Analysen viser at det norske effektbehovet vil kunne øke med mellom 2 og 6 gigawattimer (GW) fram mot 2030, avhengig av hvilket forbruksscenario som legges til grunn. Samtidig venter man kun en moderat økning i produksjonen – rundt 0,6 GW.

Behovet for kraft fram mot 2030 er altså større enn det norske kraftverk klarer å levere.

– I utgangspunktet kan vi importere kraft i perioder med negativ nasjonal effektbalanse. Men siden hele Europa går mot et mer væravhengig kraftsystem, og det kan oppstå situasjoner med lav tilgjengelig kraftproduksjon i flere land samtidig, kan det fort bli dyr import, sier Lund.

Produksjonskapasiteten er ujevnt fordelt utover landet, noe som fører til at noen områder har nok strøm også i perioder med høyt forbruk, mens andre områder vil slite. Spesielt gjelder dette østlandsregionen, som vil være spesielt avhengig av import i slike tilfeller.

Fortsatt dyr strøm i perioder

I februar 2021 ble det satt ny forbruksrekord i Norge, og høsten 2021 og vinteren 2021–2022 har vært preget av høye kraftpriser i det sørlige Norge. Alt tyder på at nordmenn må forberede seg på perioder med høye strømpriser også i framtiden.

– De siste vintrene har gitt oss en forsmak på høyere effekttopper og variable og høye kraftpriser. Med strammere effektbalanse både i Norge og våre naboland kan vi trolig vente oss flere timer og perioder med høye priser på kraft og reserver i årene som kommer, sier Lund.

Hva kan så gjøres for å forbedre situasjonen?

– En økning i kraftforbruk som er lite fleksibelt, vil forsterke den negative utviklingen. Tiltak som økt energieffektivisering, mer fleksibelt forbruk, flere batterier og mer utbygging av regulerbar kraft, vil derimot bidra til å styrke effektbalansen, sier Lund.

En slik utvikling mot mer variabel kraftproduksjon ser man både i Norden og i Nord-Europa.

Utredningen er gjennomført av NVE, i samarbeid med Statnett, på oppdrag fra departementet.

Les også

 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.