OFFSHORE

Null olje-gjennomslag

Anders J. Steensen
20. okt. 2003 - 08:00

AFF ved Handelshøyskolen i Bergen advarer mot utviklingen i den norske oljeklyngen.

Fortsetter dagens trend, vil kunnskapen i klyngen forvitre i løpet av få år.

Fraværet av politisk forståelse for oljeindustrien er hovedårsaken til at store deler av norsk oljeindustri møter problemer, slår rapporten Kompetanse og verdiskaping på norsk sokkel, fast.

Rapporten som er en benchmarking mellom kompetansen og kunnskapskapitalen i oljeklyngene i Houston, Storbritannia og Norge, viser at det er en betydelig verdiskapingsevne i den norske oljeklyngen.

Den er bedre enn i Storbritannia, men klart lavere enn i Houston. Innen enkelte områder er Norge ledende, ikke minst gjelder det grunnleggende petroleumsteknologi.

Mye å tape

AFF setter spørsmålstegn ved om Norge klarer å beholde og videreutvikle den kunnskapskapitalen og de ressursene som er bygget opp etter 35 år med oljevirksomhet på sokkelen.

Rapporten stiller seg tvilende til om det er mulig å realisere regjeringens visjoner om å nå den langsiktige utviklingsbanen. Målet trues av flere endringsprosesser. Manglende norsk tilpasningsevne vil gi tap av kompetanse og verdiskapingsevne i alle ledd i den norske petroleumsklyngen.

AFF-analysen viser at kunnskapsnivået blant norske politikere om oljeklyngen er lav. Kritikken er nådeløs. Analysen viser at det er en svært lav felles forståelse i det politiske miljøet når det gjelder situasjonen for den norske petroleumsklyngen. Dette bidrar til at industripolitikken oppfattes å være preget av kortsiktighet.

Seg selv å takke

Stortingsrepresentant og partileder Carl I. Hagen mener at oljeklyngen kun har seg selv å takke.

- Det informeres alt for dårlig til at klyngens problemer settes på dagsorden. Den må bli flinkere til å bruke arbeidstakeroganisasjonene for å fremme sine saker, sier han til TU.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.