KARRIERE

NTNU får mindre å rutte med

FEILPRIORITERING: Rektoren ved NTNU mener Regjeringen prioriterer helt feil når de ikke satser på realfag- og teknologiutdanningene.
FEILPRIORITERING: Rektoren ved NTNU mener Regjeringen prioriterer helt feil når de ikke satser på realfag- og teknologiutdanningene. Bilde: NTNU / Rune Petter Ness

Regjeringen kutter hardt i basisbevilgningene til høyere utdanning. Til sammen får universitets- og høgskolesektoren en reduksjon på 275 millioner kroner hvorav 180 millioner belastes universitetene.

NTNU får en basisbevilgning på 2,7 milliarder. Det er en reell nedgang på 60 millioner fra 2006.

Ingen oppfølging

- Statsbudsjettet vitner om at regjeringen ikke følger opp det de har forpliktet seg til gjennom arbeidet med kvalitetsreformen, forskningsmeldingen og Soria Moria-erklæringen. Regjeringen har nå introdusert stor usikkerhet om fremtiden for høyere utdanning og forskning i Norge, sier NTNU-rektor Torbjørn Digernes.

NTNU har det siste året økt produksjonen av studiepoeng og redusert strykprosenten, noe som gir utslag i økning på den resultatbaserte delen av bevilgningen fra departementet. Men på grunn av reduksjonen i basisbevilgningen, gir ikke resultatbevilgningene ønsket effekt.

Redusert grunnlag for satsing

Digernes mener Norge ikke har råd til slike budsjettkutt, fordi det svekker universitetenes evne til å satse offensivt på å styrke teknologisk utdanning og forskning.

- NTNU er endelig i en situasjon med økende søkertall, og utdanner teknologer som næringslivet nærmest skriker etter. Da er det meningsløst at Regjeringen kutter bevilgningen, noe som reduserer vårt grunnlag for å satse, sier Digernes.

Dårlig nytt for næringslivet

Han sier det er trist å se at Regjeringen følger opp den såkalte satsingen på realfag og teknologi, og forskningsmeldingens intensjon om økt basisfinansiering av disse utdanningene, med en nedskjæring.

- Statsbudsjettet er dårlig nytt for et næringsliv som skriker etter teknologisk kompetanse. Dette har ikke nasjonen råd til, sier NTNU-rektoren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.