ENERGI

NSM: Energi brukes oftere som pressmiddel i internasjonale konflikter

– Verdien av petroleumsleveransene til Europa øker i takt med at ressursene blir stadig viktigere i et politisk maktspill, sier NSM-direktøren.

Direktør Sofie Nystrøm i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, advarte om at energi blir et stadig mer viktig pressmiddel i internasjonale konflikter da hun la fram NSMs rapport om trussel- og sikkerhetsvurderingene framover.
Direktør Sofie Nystrøm i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, advarte om at energi blir et stadig mer viktig pressmiddel i internasjonale konflikter da hun la fram NSMs rapport om trussel- og sikkerhetsvurderingene framover. Foto: Beate Oma Dahle/NTB
11. feb. 2022 - 14:20

Energi blir stadig viktigere som et sikkerhetspolitisk pressmiddel internasjonalt. Det mener direktør Sofie Nystrøm i Nasjonal sikkerhetsmyndighet NSM).

Under fredagens framleggelse av trusselvurderingene pekte hun på at spesielt gassleveranser fra Russland til Europa brukes som pressmiddel i Ukraina-konflikten.

– Verdien av petroleumsleveransene til Europa øker i takt med at ressursene blir stadig viktigere i et politisk maktspill, slo hun fast.

Nystrøm viste til at flere oljedepoter i Tyskland, Nederland og Belgia nå sliter med konsekvensene av cyberangrep og sabotasje som har rammet dem.

– Energi har blitt enda mer sentralt i sikkerhetspolitikken rundt oss, og risikoen øker, sa Nystrøm.

CO2-utslippene i EU har falt kraftig fra 2022 til 2023.
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.