MARITIM

Skipstunnel på Stad og flyplass i Bodø får midler i statsbudsjettet

Både byggingen av skipstunnelen på Stadlandet og ny flyplass i Bodø får penger i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, melder NRK.

Oversiktsbilde over tunnellinngangen til Stad Skipstunnel i Moldefjorden.
Oversiktsbilde over tunnellinngangen til Stad Skipstunnel i Moldefjorden. Illustrasjon: Kystverket/Snøhetta/Plomp
6. okt. 2022 - 09:26

Flere kilder sier til kringkasteren at regjeringen ønsker å gå videre med byggingen av skipstunnelen ved Selje på Stadlandet.

Prosjektet er kostnadsberegnet til 2,8 milliarder kroner og skal gi skipstrafikken en tryggere passasje enn ved å passere det ustabile Stadhavet.

I Bodø skal planene om å bygge en ny rullebane ved å flytte dagens flystripe også få midler i neste års statsbudsjett. Dette prosjektet er beregnet til å koste i underkant av 7 milliarder kroner.

1,7 kilometer lang

Byggingen av skipstunnelen skulle i utgangspunktet starte i 2022, men i fjor ble det klart at byggestarten skulle utsettes til 2023, meldte TU i fjor. Kystdirektør Einar Vik Arset forklarte da utsettelsen med at det var en veldig komplisert prosess å avklare anbudsgrunnlaget. Planlagt åpning er i 2026.

Tunnelen skal være totalt 1,7 kilometer lang. Den totale høyden er 50 meter og bredden 36 meter. Den får et tverrsnitt på 1661 kvadratmeter. Omtrent tre millioner kubikkmeter fast fjell skal tas ut. Det tilsvarer om lag åtte millioner tonn med sprengt fjell.

Skipstunnelen ble kuttet fra regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021, men etter et forlik med Frp ble det likevel lagt 15 millioner kroner på bordet, noe som sikret at prosjektet kunne fortsette.

Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød, konsernsjef i Avinor, Abraham Foss og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård tok de første spadetakene.
Les også

Nå starter byggingen av ny flyplass i Bodø

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.