IT

Norskutviklet blåtannteknologi:
Bruker 99 prosent mindre strøm

ALLSIDIG ARBEID: Karl Helmer Torvmark i Texas Instruments har spesifisert og vært med på å utvikle den nye strømgjerrige bluetoothbrikken som han nå leder den internasjonale markedsføringen av. Den vil utløse et svært stort nytt marked fra mobiltilbehør og sensorer til radiokontrollerte lekebiler.
ALLSIDIG ARBEID: Karl Helmer Torvmark i Texas Instruments har spesifisert og vært med på å utvikle den nye strømgjerrige bluetoothbrikken som han nå leder den internasjonale markedsføringen av. Den vil utløse et svært stort nytt marked fra mobiltilbehør og sensorer til radiokontrollerte lekebiler. Bilde: Odd Richard Valmot

I Forskningsparken på Gaustad i Oslo jobber 95 ansatte med teknologi som vil bli tatt i bruk i produkter om et par år. Her ligger utviklingssenteret til elektronikkgiganten Texas Instruments (TI) for radiobrikker med ekstremt lavt strømforbruk, såkalt "low power RF".

Herfra styres også konsernets andre sentre i USA og Europa.

Selskapets nye brikke ”Bluetooth low energy” kan skilte med uvanlig lavt strømforbruk og er utviklet i Forskningsparken. Den nye brikken klarer seg med ned mot én prosent av strømforbruket som vanlig kommunikasjon over blåtann bruker.

Masseproduksjon og salg er i gang.

TI er også klar med utviklingssett og programvare som er nødvendig for å kunne ta i bruk den nye teknologien i nye produkter.

Innovasjon

Bluetooth low energy kommer til å utløse en lang rekke nye bruksområder. På grunn av det lave strømforbruket kan den klare seg uten strøm via kabel. Ofte vil det holde med et lite knappebatteri som kan ha mange års holdbarhet. Det kan utløse et ras av innovasjoner, som nytt utstyr til mobiltelefoner eller nye sensortyper, som sportssensorer og nærhetsvarslere (proximity tags).

– Dette er utstyr som ikke sender hele tiden, men i noen millisekunder i løpet av et sekund eller mer. Det å stå i radiokontakt hele tiden krever veldig mye strøm, slik man må hvis det er snakk om lyd. Men ved å kutte radiotiden ned til en liten brøkdel sparer man veldig mye strøm. Jeg tror dette minst vil doble markedet for bluetooth i forhold til i dag, sier markedssjef Karl Helmer Torvmark i Texas Instruments.

Les også: Først med strømgjerrig blåtann

Proprietær

Så langt har markedet vært dominert av proprietære løsninger, og det gir høy pris. Standardisering gir derimot lave priser, og den er allerede under tre dollar stykket ved større innkjøp.

– Jeg tror den nye standarden og de lave prisene vil gi startimpuls til et veldig stort nytt marked. Fremtidens hjem vil ha svært mange sensorer som styrer alt fra sikkerhet til energiforbruk og helseovervåkning. Med så lite strømforbruk er det også mulig å tenke seg løsninger som henter energi fra klær eller fra kroppen selv - såkalt parasittisk energi, sier Torvmark.

Bluetooth low energy er en ny standard. Derfor kreves det helt ny elektronikk for å ta den i bruk. Dagens mobiltelefoner kan ikke benytte standarden, men de første modellene kommer på markedet i løpet av noen få måneder.

– Texas Instruments lager radiobrikkene i veldig mange mobiler, og de inneholder allerede WiFi, FM, GPS og bluetooth i tillegg til alle mobilbåndene. Det vil ikke være vanskelig å bygge inn Bluetooth low energy også, påpeker Torvmark.

Les også: Wi-Fi vil ta over for blåtann

Mangler folk

En av de to viktigste konkurrentene til TI på denne teknologien er norske Nordic Semiconduktor. Torvmark tror en av drivkreftene bak den store etableringen av slik kompetanse her i landet er at vi gikk glipp av mobilgiganter som Nokia og Ericsson. Vi hoppet på neste bølge i stedet, og Norge er blitt et stort land for utvikling av radiokretser.

Torvmark skulle gjerne sett at de klarte å rekruttere flere norske ansatte.

– Dette er et spennende vekstområde, men det er veldig vanskelig å få tak i kvalifiserte folk her i landet. Og vi er ikke alene om behovet. Mange norske elektronikkbedrifter er i samme situasjon, så mitt budskap til ungdom som vil ha en sikker og spennende jobb er at de velger elektronikk, sier han.

2008: Ti år med Bluetooth

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.