IT

Norskkinesisk piratstrid får internasjonal patentdom

ZTE skal ikke markedsføre produktet i Norge, men striden med Eltek er ikke over.

Det europeiske patentkontoret skal avgjøre om ZTE har kopiert Elteks likeretter (t.h.), uten tillatelse.
Det europeiske patentkontoret skal avgjøre om ZTE har kopiert Elteks likeretter (t.h.), uten tillatelse. Bilde: Eltek
14. nov. 2013 - 08:54

De svært energieffektive likeretterne benyttes til ladestrøm for backupbatterier i basestasjoner i telenettet, et svært viktig marked for norske Eltek i Drammen. Eltek oppdaget det de mener er ulovlig kopiering da ZTE kom med lignende produkter til lave priser.

Da begynte det rettslige bråket som foreløpig har endt i en kjennelse i Oslo Tingrett der det nå går frem at «ZTE ikke vil markedsføre noen løsning i strid med patentet så lenge dette er gyldig.»

Det begynte med at Eltek Er dette en ulovlig kopi? på Elteks patentrettigheter. Det skjedde etter resultatløs dialog mellom selskapene, ifølge Eltek.

ZTE svarte med et motsøksmål, der det kinesiske selskapet gikk til sak med påstand om at Elteks patent er ugyldig.

Europeisk patentstrid

Sakene behandles samlet av Oslo tingrett, men er nå satt på hold i påvente av en avgjørelse hos Det europeiske patentkontoret i München.

– Vi er sikre på at vi har en sterk sak og så frem til å få prøvd denne i rettsapparatet. Vi skulle helst ha sett at tingretten hadde gjort saken ferdig med en gang, men vi har også forståelse for at man ikke ønsker å forhåndsprosedere saken før behandlingen hos patentkontoret, sier markedsdirektør Morten Schøyen i Eltek.

Han mener at Eltek uansett har fått til det de ønsket.

– Vårt mål var å stanse salg og markedsføring i Norge, og vi krevde i utgangspunktet ikke noen erstatning, understreker Schøyen.

Les også: Dette har folk prøvd å få til i 150 år

Bestrider piratkopiering

ZTE Norway på sin side bestrider fortsatt at de har kopiert produktet til Eltek, dessuten hevder det kinesiske selskapet at det ikke har markedsført og solgt likeretteren sin i Norge.

– Derfor er det mer interessant å se på dette på et europeisk nivå. Saken er derfor tatt til det Europeiske patentkontoret, sier daglig leder Reidar Mouhleb i ZTE Norway.

– Hva er din hovedinnvending mot Elteks anklager om at det er en kopi?

– Det blir for teknisk for meg å gå inn på, men teknikere fra begge parter samt tredjeparts teknikere har sett på dette. Jeg tror fortsatt ikke de er helt enige. Det er dette som er sakens kjerne, sier Mouhleb.

Han har ikke tall på hvor stort omfang markedsføringen og salget av likeretteren har vært utenfor Norge.

Eltek står på sitt

Markedsdirektør Schøyen i Eltek hevder han har klare beviser for at produktet er markedsført i Norge.

– Det har vært salg og markedsføring overfor våre største kunder i Norge, selv om leveransene nødvendigvis ikke har vært i Norge. Men loven omhandler altså salg og markedsføring.

Eksempelvis kan man se for seg at markedsføring og salg har skjedd på norsk jord, overfor en større norsk telekom-aktør.

Så har leveransen skjedd i et annet land, der det har gått til bygging av mobilnettet.

Les også: Her er bølgekraftverket som virker som en radio

Tar tid

Saken vil komme opp i Det europeiske patentkontoret til sommeren. Hvis kjennelsen ankes, kan det gå ytterligere 18 måneder.

– Med dagens teknologiske utvikling, med kort teknisk levetid på patenter, er en slik saksbehandlingstid en utfordring for oss, sier Schøyen.

Han understreker likevel at et medhold hos patentkontoret vil være et godt kort å ha i et eventuelt erstatningssøksmål i etterkant, selv om det hjelper lite for å stoppe salget av produktet internasjonalt.

– Vi bruker store ressurser på forskning og utvikling, og jeg kan garantere at vi også i fremtiden vil strekke oss langt for å beskytte våre rettigheter, sier Schøyen.

Les også:

Norske bedrifter gir blaffen i patentsikring

Bitter strid om tidevannsteknologi  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.