INDUSTRI

Norske studenter kappkjører med 115 hesters elmotor

Se video fra førersetet.

Ina AndersenIna AndersenJournalist
29. juli 2014 - 20:47

Revolve NTNU havnet på en imponerende 8. plass i Formula Student på Formel-1-banen Silverstone i England for to uker siden.

Formula Student er verdens største motorsportsarrangement og ingeniørkonkurranse for studenter. Konkurransen hadde i år 106 deltakende lag fra 38 land.

– Vi er kjempefornøyd med plasseringen. Vi hadde høye ambisjoner, og er fornøyd med å hevde oss helt i toppen i konkurranse med lag fra hele verden, sier kommunikasjonsansvarlig Magnus Buseth, til Teknisk Ukeblad.

Laget ligger for øyeblikket på en 8. plass på resultatlisten, men jobber med å få fjernet en straff på 50 poeng, som de mener er feil. Det vil i så fall gi dem nok poeng til å flyttes opp til 6. plass i konkurransen.

Les også: Utvikler elbilmotor med teknologi fra andre verdenskrig

I Tyskland

Formula Student utfordrer ingeniørstudenter til å designe, bygge og konkurrere med en enseters racerbil på ett år. Bilen dømmes etter fart, akselerasjon, styreegenskaper og utholdenhet i en rekke tidtester. I tillegg må teamene svare for design, kostnader og forretningsplan.

NTNU-studentenes bil har en elmotor med 115 hestekrefter og skal gå fra 0 til 100 på tre sekunder. Bilen er bygget i karbonfiber og veier 185 kilo.

Nå er laget på vei til Hockenheimring for å konkurrere i den tyske utgaven av Formula Student.

Konkurransen i Tyskland starter i dag, og varer til søndag.

– Vi har jobbet på spreng mellom de to konkurransene for å utbedre og optimalisere bilen. Vi har gjort flere tester, og justert der vi kan, for å kutte noen millisekund av tidene. Vi fikk mye erfaring fra konkurransen i England, så det gjelder å bruke tiden godt. Det forventer vi at de andre lagene også gjør, sier Buseth.

Konkurransen i Tyskland er omtrent like stor som den tilsvarende i England, og flere lag deltar i begge.

Les også:  Billig-Tesla får 320 km rekkevidde

Etter å ha havnet på en imponerende 8. plass i Formula Student i Silverstone i England, er NTNU-laget nå i Tyskland, for å delta i en tilsvarende konkurranse her.
Etter å ha havnet på en imponerende 8. plass i Formula Student i Silverstone i England, er NTNU-laget nå i Tyskland, for å delta i en tilsvarende konkurranse her.

Går for pallplass

Laget tar med seg mange erfaringer fra England til Tyskland. De har logger med data fra konkurransen å jobbe med, og har blant annet sett at de kan få motoren til å trekke litt mer strøm, uten å risikere å gå over maksgrensen i konkurransen.

– Og vi fikk tilbakemeldinger fra dommerne i de ulike statiske øvelsene. Det har vi tatt til oss og jobbet med. Vi ønsker å gjøre det bedre i alle disipliner.

Og NTNU-laget jobber for en plassering blant de tre beste.

– Det er fortsatt pallplassering som er målet, men det er vanvittig sterk konkurranse. Det er litt tilfeldigheter inne i bildet også. Men hvis vi fortsatt gjør det sterkt på banen, og har litt flaks, så tror jeg pallen er innen rekkevidde, påpeker Buseth.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Les også: Tesla planlegger superlader-nettverk i Kina

46 ingeniørstudenter fra NTNU var med på årets Formula Student-lag, som havnet på en 8. plass i årets konkurranse i Silverstone i England.
46 ingeniørstudenter fra NTNU var med på årets Formula Student-lag, som havnet på en 8. plass i årets konkurranse i Silverstone i England.

Problemer for UiS-laget

Også studenter fra Universitetet i Stavanger deltok i konkurransen i Silverstone. De havnet til slutt på 89. plass.

ION Racing UiS støtte på en rekke problemer med bilen, og de fikk dessverre aldri sjansen til å vise fram sin elracerbil på banen, skriver laget på nettsiden sin.

Les også:

– Nissan Leaf-batterier viser ingen svekkelse etter 100.000 kilometer

Tesla gir fra seg alle sine patenter

Dette er de ivrigste Tesla-kommunene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.