KRAFT

– Norske oljeplaner trigger flytende kjernekraft

FLYTENDE KJERNEKRAFT: Kraftverket «Akademik Lomonosov» er under bygging ved det statskontrollerte verftet Baltiisky Zavod i St. Petersburg. I 2012 skal det plasseres ved Kamtsjatkahalvøya ved Stillehavs-kysten. Illustrasjon.
FLYTENDE KJERNEKRAFT: Kraftverket «Akademik Lomonosov» er under bygging ved det statskontrollerte verftet Baltiisky Zavod i St. Petersburg. I 2012 skal det plasseres ved Kamtsjatkahalvøya ved Stillehavs-kysten. Illustrasjon. Bilde: Wikipedia
Jannicke Nilsen
27. apr. 2011 - 10:44

Ved et verft i St. Petersburg bygges det som neste år skal bli et gryteklart flytende kjernekraftverk: En 140 meter lang og 30 meter bred lekter med to KLT 40-C reaktorer, samme type reaktorteknologi som benyttes i russiske atomisbrytere.

I en ny rapport tar Bellona for seg den russiske satsingen på å bygge og promotere flytende kjernekraftverk.

Lekteren som nå bygges ved det statskontrollerte verftet Baltiisky Zavod, er den første i rekken av minst sju planlagte kjernekraftflytere. Planen er å selge atomlekterne til flere aktuelle land som Marocco, Tunisia, Indonesia, Jordan, Brasil, og ikke minst Japan.

Les også: Vil gi Shtokman fornybar kraft

Frir til Kina

Når det flytende kjernekraftverket på totalt 80 MW står ferdig i 2012, er planen å slepe lekteren til den jordskjelv og tsunamiutsatte Kamtsjatkahalvøya ved Stillehavskysten i det østre Sibir, rett nord for Japan.

– Vi tror russerne vil plassere kjernekraftverket her, slik at det kan være et utstillingsvindu for kineserne. De vil demonstrere hvordan kraftverket fungerer og målet er å selge teknologien til utlandet. Kjernekraft er en av ytterst få høyteknologier Russland fortsatt har kompetanse innenfor, sier atområdgiver Igor Kudrik i Bellona til Teknisk Ukeblad.

Høy risiko

Med tsunamibølgen som feide bort alle sikkerhetsbarrier ved Fukushima i ferskt i minne, er Kudrik er sterkt kritisk til de russiske flyterplanene og lokaliseringen ved den russiske halvøya:

  • Området er øde, uten nødvendig infrastruktur. Ved en ulykke vil det være svært vanskelig å operere redningsarbeidet og å frakte bort skadet radioaktivt brensel.
  • Russerne kan selge teknologien til ustabile stater, og øker dermed spredningsfaren.
  • Flytende kjernekraftverkene koster ifølge Bellona dobbelt så mye som kjernekraft på land.

Hver av de åtti installerte megawattene i lekteren vil koste så mye som 7,8 millioner amerikanske dollar, ifølge Bellonas beregninger.

For dyrt

I rapporten konkluderer miljøstiftelsen med at russerne trolig ikke får solgt enheten med den eldre teknologien og dårlige lønnsomheten til private aktører. Hvis noen putter mer penger inn i prosjektet, vil det ifølge rapporten trolig være russiske myndigheter.

Bellona-leder Frederic Hauge frykter imidlertid at russland skal lykkes i planene om å etablere seg som leverandør av flytende kjernekraftverk, og trekker fram den store norske interessen for oljeutvinning i nord som et eksempel på hva som kan påskynde planene.

– Inspirerer Russland

– Jeg er redd den store olje og gass-interessen i nord vil inspirere russerne i å gå videre med flere flytende reaktorer som energiforsyning til oljeplattformer, sier Hauge til Teknisk Ukeblad.

Han minner om de russiske planene om flytende kjernekraft i tilknytning til Sjtokman-feltet.

Barentshavet

– Det har vært veldig stille om disse planene etter at planene ble avslørt. Men vi må være forberedt på at flytende kjernekraft er noe vi kommer til å oppleve i Barentshavet. Kamtsjatka-prosjektet er bare den første biten av dette, sier Hauge.

Kritiserer IAEA

Hauge kritiserer Det internasjonale atomenergibyrået IAEA for ikke å ta avstand fra planene om å plassere flytende kjernekraft ved den risikoutsatte Kamtsjatka-halvøya.

– IAEA har ikke løftet en finger for å gjøre noe med planene for flytende kjernekraft. Det er en skandale, mener Hauge.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.