– Norske oljeplaner trigger flytende kjernekraft

– Norske oljeplaner trigger flytende kjernekraft
FLYTENDE KJERNEKRAFT: Kraftverket «Akademik Lomonosov» er under bygging ved det statskontrollerte verftet Baltiisky Zavod i St. Petersburg. I 2012 skal det plasseres ved Kamtsjatkahalvøya ved Stillehavs-kysten. Illustrasjon. Bilde: Wikipedia

Ved et verft i St. Petersburg bygges det som neste år skal bli et gryteklart flytende kjernekraftverk: En 140 meter lang og 30 meter bred lekter med to KLT 40-C reaktorer, samme type reaktorteknologi som benyttes i russiske atomisbrytere.

I en ny rapport tar Bellona for seg den russiske satsingen på å bygge og promotere flytende kjernekraftverk.

Lekteren som nå bygges ved det statskontrollerte verftet Baltiisky Zavod, er den første i rekken av minst sju planlagte kjernekraftflytere. Planen er å selge atomlekterne til flere aktuelle land som Marocco, Tunisia, Indonesia, Jordan, Brasil, og ikke minst Japan.

Les også: Vil gi Shtokman fornybar kraft

Frir til Kina

Når det flytende kjernekraftverket på totalt 80 MW står ferdig i 2012, er planen å slepe lekteren til den jordskjelv og tsunamiutsatte Kamtsjatkahalvøya ved Stillehavskysten i det østre Sibir, rett nord for Japan.

– Vi tror russerne vil plassere kjernekraftverket her, slik at det kan være et utstillingsvindu for kineserne. De vil demonstrere hvordan kraftverket fungerer og målet er å selge teknologien til utlandet. Kjernekraft er en av ytterst få høyteknologier Russland fortsatt har kompetanse innenfor, sier atområdgiver Igor Kudrik i Bellona til Teknisk Ukeblad.

Høy risiko

Med tsunamibølgen som feide bort alle sikkerhetsbarrier ved Fukushima i ferskt i minne, er Kudrik er sterkt kritisk til de russiske flyterplanene og lokaliseringen ved den russiske halvøya:

  • Området er øde, uten nødvendig infrastruktur. Ved en ulykke vil det være svært vanskelig å operere redningsarbeidet og å frakte bort skadet radioaktivt brensel.
  • Russerne kan selge teknologien til ustabile stater, og øker dermed spredningsfaren.
  • Flytende kjernekraftverkene koster ifølge Bellona dobbelt så mye som kjernekraft på land.

Hver av de åtti installerte megawattene i lekteren vil koste så mye som 7,8 millioner amerikanske dollar, ifølge Bellonas beregninger.

For dyrt

I rapporten konkluderer miljøstiftelsen med at russerne trolig ikke får solgt enheten med den eldre teknologien og dårlige lønnsomheten til private aktører. Hvis noen putter mer penger inn i prosjektet, vil det ifølge rapporten trolig være russiske myndigheter.

Bellona-leder Frederic Hauge frykter imidlertid at russland skal lykkes i planene om å etablere seg som leverandør av flytende kjernekraftverk, og trekker fram den store norske interessen for oljeutvinning i nord som et eksempel på hva som kan påskynde planene.

– Inspirerer Russland

– Jeg er redd den store olje og gass-interessen i nord vil inspirere russerne i å gå videre med flere flytende reaktorer som energiforsyning til oljeplattformer, sier Hauge til Teknisk Ukeblad.

Han minner om de russiske planene om flytende kjernekraft i tilknytning til Sjtokman-feltet.

Barentshavet

– Det har vært veldig stille om disse planene etter at planene ble avslørt. Men vi må være forberedt på at flytende kjernekraft er noe vi kommer til å oppleve i Barentshavet. Kamtsjatka-prosjektet er bare den første biten av dette, sier Hauge.

Kritiserer IAEA

Hauge kritiserer Det internasjonale atomenergibyrået IAEA for ikke å ta avstand fra planene om å plassere flytende kjernekraft ved den risikoutsatte Kamtsjatka-halvøya.

– IAEA har ikke løftet en finger for å gjøre noe med planene for flytende kjernekraft. Det er en skandale, mener Hauge.