Offshore vind

Norske leverandører vil hjelpe Taiwan å bygge ut havvind

Før helgen ble det skrevet samarbeidsavtale mellom Taiwan og norske industripartnere. Nå går turen til Kina og Sør-Korea.

Taiwan er et av flere land i Asia som nå satser offensivt på havvind.
Taiwan er et av flere land i Asia som nå satser offensivt på havvind. (Bilde: Siemens AG)

Før helgen ble det skrevet samarbeidsavtale mellom Taiwan og norske industripartnere. Nå går turen til Kina og Sør-Korea.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Havvind har vokst eksplosivt i Europa de siste årene. Men nå kommer Asia etter. Land som Sør-Korea, Taiwan og Kina satser hardt på ny havvind. Denne uken var en stor delegasjon med norske bedrifter i Taiwan og skrev en samarbeidsavtale, en såkalt memorandum of understanding, om havvind i Taiwan. Det lille asiatiske landet har planer om å bygge ut 5 gigawatt (GW) med havvind fram mot 2025. Deretter skal det bygges en ny gigawatt i året fram til 2030.

– Til sammen har de et program for å bygge 10 GW havvind, sier Jan Dugstad, leder i Norwegian Energy Partners (Norwep). Organisasjonen jobber med å hjelpe norsk leverandørindustri ut i verden.

Vil hjelpe norsk industri

Den siste uken i mars ledet Dugstad en delegasjon med 8 representanter for norsk leverandørindustri til Taiwan. Med var blant annet Miros, som leverer bølgemålere, og Seaproof Solutions, som lager kabelbeskyttelse, i tillegg til FireNor, Solstad Offshore, Imenco, StormGeo og Jotun. Målet med turen var å knytte kontakt med industripartnere i Taiwan. Dugstad sier den nye samarbeidsavtalen er viktig i så måte:

– Vi inngår nå et tett samarbeid med den taiwanesiske vindkraftforeningen (TWIA), der vi skal bidra til hverandres arrangement og knytte enda tettere kontakt mellom norske og taiwanesiske leverandører gjennom vindkraftforeningen. Slik vil norsk industri få bedre tilgang til de mange store utbyggingsprosjektene de har her, sier han til TU.

Taiwans president Tsai Ing har i kjølevannet av Fukushima-ulykken lovet å stenge alle landets atomkraftverk innen 2025, og satser hardt på havvind for å erstatte atomkraften. Totalt er det installert 8 GW atomkraft i Taiwan.

Norsk leverandørindustri på besøk hos taiwanske partnere 29. mars. Jon Dugstad fra Norwep i midten med blå dress. Foto: Norwep

Så seint som i april 2018 ble store områder utenfor kysten auksjonert bort for bygging av 3,8 GW havvind. Danske Ørsted var et av selskapene som vant en utbyggingslisens. Den danske vindkraftgiganten satte opp kontor i Taiwan i 2016 og har allerede 40 ansatte der.

Dugstad sier Taiwan har store ambisjoner om å utvikle en industri rundt havvind:

– De har en veldig sterk politikk for å utvikle en egen industri rundt havvind. Derfor har samarbeid med den lokale vindkraftforeningen stor betydning. Utbyggere har krav på seg om å ha med lokalt innhold, og da blir dialog og samarbeid med nasjonale foreninger som TWIA, veldig viktig, sier han. Han sier taiwanske aktører nå ser etter partnere i hele leverandørkjeden.

Norsk leverandørindustri leverer i dag for rundt 8 milliarder kroner til havvind-prosjekter rundt om i verden. Ifølge Norwep kan dette øke til 50 milliarder de neste ti år.

– Med vår kunnskap og kompetanse fra offshorenæringen, kan den norske offshore- og maritimindustrien spille en nøkkelrolle i utviklingen av det taiwanske havvindmakedet, sier Dugstad.

Skal også til Kina

Dette er den andre av to turer Norwep har hatt til Taiwan. De neste reisene  går til Kina og Sør-Korea.

Kina skal bygge mellom 60 og 100 GW havvind. NORWEP mener norsk industri kan kapre markedsandeler på 50 milliarder de neste ti år. Bilde: Paul Langrock Agentur Zenit

– Vi regner med å reise til Korea i begynnelsen av mai, og skal til Kina i begynnelsen av juni. Kina har det absolutt største markedet for havvind, og det eksploderer, sier Norwep-sjefen. Han forteller at Kina har 60 til 100 GW med havvind i utvikling.

– Guangdong-provinsen i Kina skal alene bygge 44 GW havvind, sier Dugstad.

– Hvordan er mulighetene for å komme inn på det kinesiske markedet?

– De er absolutt til stede. Franske EDF skrev nylig en avtale med en av de større kraftselskapene i Kina, og samarbeider om utvikling av offshore vind. Også danske myndigheter har skrevet en samarbeidsavtale med kineserne, sier han.

I Sør-Korea, der det er planlagt å bygge ut 12 GW innen 2030, har Equinor allerede inngått en intensjonsavtale med Koreanske KNOC om å bygge ut flytende havvind. Storbritannia er det landet i verden som har satset hardest på havvind så langt. Landet har allerede bygd 8 GW havvind og planlegger å ha 30 GW innen 2030.

Men Storbritannia har også tatt et initiativ til å få bygd ut mer havvind i utviklingsland. Nylig avsatte den britiske regjeringen 20 millioner pund til et initiativ i regi av Verdensbanken om å bygge havvind i utviklingsland. Her hjemme har Miljøstiftelsen Zero tatt til orde for at Norge også bør gi penger til det nye fondet, et forslag Jon Dugstad syns er fornuftig.

– Ja, som del av norsk utviklingsbistand med vinkling på fornybar energi, vil det være fornuftig å støtte dette initiativet. Samtidig vil det virke positivt for norsk industri som jobber i disse markedene, sier han.

– Norge må satse

Havvind

  • Havvind, eller såkalt offshore vindkraft vokser raskt over hele verden.
  • USD 26 milliarder ble investert i havvind i 2018. Dette er forventet å øke til USD 500 milliarder kroner i 2030.
  • 23 GW havvind er installert i verden. 2,6 GW ble installert bare i 2018.
  • Storbritannia leder ann og sikter mot 30 GW havvind i 2030.

Det nye Verdensbank-initiativet peker ut land som Indonesia, Sør-Afrika, Brasil og Vietnam som godt egnet for havvind. Vietnam alene har ifølge Verdensbanken et potensial for havvind på 309 GW og Brasil på 526 GW.

I 2018 ble det investert 26 milliarder dollar i havvind internasjonalt. Dette er forventet å øke til 500 milliarder i 2030.

Per Kristian Sbertoli, fagansvarlig finans i Zero, mener Verdensbank-initiativet er viktig.

– Offshore vind kan gi enorme muligheter for å bygge en fornybar energisektor i utviklingsland med sterk vekst i energiforbruk, som i dag i stor grad dekkes av kullkraft, sier han.

– Ved å bidra til å bygge dette markedet, kan man også åpne store muligheter for norsk maritim industri som er godt posisjonert til å  bruke kompetansen fra oljesektoren til ny framtidsrettet virksomhet innen havvind, sier Sbertoli til TU.

Dugstad i Norwep er enig:

– Norsk industri jobber i konkurranse med andre land om kontrakter i utlandet, og det er viktig at vi har støtte fra våre norske myndigheter i den konkurransen, sier han.

Høyres landsmøte gikk nylig inn for at Norge skal støtte Verdensbankens program for havvind i utviklingsland, men forslaget er ikke behandlet av regjeringen.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå