KARRIERE

Norske fysikkmiljøer verdensledende

Gruppen for høyenergi partikkelfysikk ved UiO, blant annet med aktiviteter ved CERN (bildet), får toppkarakter.
Gruppen for høyenergi partikkelfysikk ved UiO, blant annet med aktiviteter ved CERN (bildet), får toppkarakter. Bilde: CERN
18. feb. 2010 - 12:16

Fire av disse miljøene ligger i Oslo, to i Trondheim og ett i Bergen. De omtales som miljøer som har en internasjonalt ledende rolle, og som gjennomfører original forskning som publiseres i de beste internasjonale tidsskiftene.

Sol- og partikkelfysikk

Det er Forskningsrådet som har bestilt den objektive gjennomgang av fysikkmiljøene. Med jevne mellomrom blir ulike fagmiljø analysert på denne måten, for at Forskningsrådet skal kunne styre utviklingen av miljøene best mulig.

De fire miljøene i Oslo som får toppkarakter er alle knyttet til Universitetet i Oslo. Det er gruppen for fysikalsk elektronikk, gruppen for høyenergi partikkelfysikk (med aktiviteter blant annet ved CERN), gruppen for solfysikk og gruppen Physics of Geological Processes.

Biofysikk i Trondheim

I Bergen er det gruppen for romfysikk ved Universitetet i Bergen som får betegnelsen «excellent». Ved NTNU i Trondheim har gruppene som arbeider med biofysisk og medisinsk teknologi og de som arbeider med teoretisk faststoff fått samme omtale.

De øvrige fysikkmiljøene i Norge får ulike vurderinger. Store deler av fysikkforskningen omtales som fragmentert. Ifølge Forskningsrådet er det viktig å hindre fragmentering og unngå at forskningsmiljøer kommer under en kritisk størrelse hvor de ikke vil kunne fungere godt. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.