HELSE

Norske forskere undersøker om soling kan gi beskyttelse mot koronasmitte

Norske forskere undersøker om soling kan ha effekt mot koronasmitte. – Det kan tyde på at vitamin D gir en del beskyttelse, sier sjefforsker.

Vitamin D – som man best får fra sola første del av dagen – kan muligens beskytte mot koronavirus. Nå ser norske forskere på saken.
Vitamin D – som man best får fra sola første del av dagen – kan muligens beskytte mot koronavirus. Nå ser norske forskere på saken. Foto: Colourbox.com
5. juli 2020 - 16:40

Over 140.000 nordmenn er med i den store koronastudien. Tre ganger har de svart på spørsmål om seg selv, livet og covid-19. I den siste runden er det flere spørsmål om soling, skriver NRK.

– Vi lurer på om det er noe positivt knyttet til soling, og det hadde vært veldig fint dersom vi fant ut noe som var nyttig for samfunnet. Noe vi kunne brukt i arbeidet mot viruset, sier forsker og lege Arne Søraas, som leder studien ved Oslo universitetssykehus.

Forskere flere steder i verden har spekulert på om vitamin D er spesielt bra nå i pandemiens tid. At det er noe spesielt med stoffet vi får når det ultrafiolette lyset fra solen treffer huden.

– Data kan tyde på at vitamin D gir en del beskyttelse mot alvorlig covid-19, forteller Søraas.

Det er relativt lite publisert forskning om vitamin D i forbindelse med smitten. Noen studier finner ingen sammenheng. Andre studier antyder at det kan være en meget klar kobling.

En gruppe kinesiske forskere kom med en til nå upublisert studie i juni. Den konkluderer med at vitamin D reduserer virusmengden i infiserte celler fra mennesker.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.