ARBEIDSLIV

Norske europamestre

Truls Tunmo
31. juli 2006 - 08:00
Vis mer

– Jeg begynte å tenke på ideen til dovaskeren i fjor sommer. Det kommer av at hjemme hos meg er kjønnsrollemønsteret det motsatte av hva det var på 50-tallet, sier en stolt nyutdannet ingeniør, Martin Hvassing.

– Det vil si at jeg må vaske, og derfor ville jeg finne ut av hvordan jeg for eksempel kunne gjøre rent toalettet på en enklere måte.

Samarbeid

Sammen med Kim Bøe, Thomas Endresen og Øystein Strøm, alle engasjerte avgangsstudenter på maskiningeniørstudiet ved Høgskolen i Telemark, konstruerte han Flush – en beholder som plasseres i sisternen på vannklossettet.

Oppfinnelsen har vakt såpass oppsikt at selv EUs visepresident Günter Verheugen ble imponert da han møtte Martin Hvassing under et norgesbesøk i vår.

– Med Flush ble vi nummer to i Norgesmesterskapet for studentbedrifter. Sammen med 650 liknende bedrifter i hele Europa konkurrerte vi om å kvalifisere oss til EM i Maastricht. Det var bare 13 bedrifter som kom til EM-finalen, og vi ble altså en av dem, sier Hvassing.Suksess

Oppfinnelsen, som går rett i dass bokstavelig talt, stakk like så godt av med seieren i den velrenomerteEM-finalen.

– Der nede satt det investorer og eksperter fra toppskiktet i europeisk næringsliv, og rett etter at vi hadde vunnet tittelen, kom det en henvendelse fra en nederlandsk produsent av sanitærutstyr. De er interessert i å gå videre i et samarbeid med oss for å produsere dovaskeren, sier Hvassing.

Han og de tre andre Porsgrunn-studentene har dermed fått en døråpner til et internasjonalt marked i løpet av rekordtid. Nå gjenstår arbeid med å gjøre detaljene enda bedre på Flush.

Videreutvikler

– Vi jobber nå med å videreutvikle produktet gjennom grundige tester. Vi ønsker å forsikre oss om at mekanismen holder i et toalett i mange år, sier Martin Hvassing. Han ønsker ikke å publisere nærbilder av den smarte oppfinnelsen.

– Vi har søkt patent på den, så inntil videre må vi holde kortene tett til brystet. Dette kan bli utrolig gøy, sier Hvassing.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.