ARBEIDSLIV

Norske europamestre

STOLTE VINNERE: Ingeniørene Martin Hvassing, Thomas Endresen, Kim Bøe og Øystein Strøm kunne juble etter at de vant EM for studentbedrifter i Maastricht.
STOLTE VINNERE: Ingeniørene Martin Hvassing, Thomas Endresen, Kim Bøe og Øystein Strøm kunne juble etter at de vant EM for studentbedrifter i Maastricht.Bilde: Leif Aage Eilertsen

Dette er Flush

Oppfinnelsen er en beholder som monteres i vannklosettets sisterne. I beholderen er det en sanitærvæske. For hver gang det skylles ned, frigjøres en dose av denne. Med en spesialdesignet skylleknapp, foregår etterfylling.

Flush kan ettermonteres i de fleste wc-typer. Systemet sørger for frisk lukt, og det gjør normal rengjøring med børste overflødig på innsiden av toalettet.

Ifølge Martin Hvassing vil produktet kunne koste ca 200 kroner når det kommer i salg.

– Jeg begynte å tenke på ideen til dovaskeren i fjor sommer. Det kommer av at hjemme hos meg er kjønnsrollemønsteret det motsatte av hva det var på 50-tallet, sier en stolt nyutdannet ingeniør, Martin Hvassing.

– Det vil si at jeg må vaske, og derfor ville jeg finne ut av hvordan jeg for eksempel kunne gjøre rent toalettet på en enklere måte.

Samarbeid

Sammen med Kim Bøe, Thomas Endresen og Øystein Strøm, alle engasjerte avgangsstudenter på maskiningeniørstudiet ved Høgskolen i Telemark, konstruerte han Flush – en beholder som plasseres i sisternen på vannklossettet.

Oppfinnelsen har vakt såpass oppsikt at selv EUs visepresident Günter Verheugen ble imponert da han møtte Martin Hvassing under et norgesbesøk i vår.

– Med Flush ble vi nummer to i Norgesmesterskapet for studentbedrifter. Sammen med 650 liknende bedrifter i hele Europa konkurrerte vi om å kvalifisere oss til EM i Maastricht. Det var bare 13 bedrifter som kom til EM-finalen, og vi ble altså en av dem, sier Hvassing.Suksess

Oppfinnelsen, som går rett i dass bokstavelig talt, stakk like så godt av med seieren i den velrenomerteEM-finalen.

– Der nede satt det investorer og eksperter fra toppskiktet i europeisk næringsliv, og rett etter at vi hadde vunnet tittelen, kom det en henvendelse fra en nederlandsk produsent av sanitærutstyr. De er interessert i å gå videre i et samarbeid med oss for å produsere dovaskeren, sier Hvassing.

Han og de tre andre Porsgrunn-studentene har dermed fått en døråpner til et internasjonalt marked i løpet av rekordtid. Nå gjenstår arbeid med å gjøre detaljene enda bedre på Flush.

Videreutvikler

– Vi jobber nå med å videreutvikle produktet gjennom grundige tester. Vi ønsker å forsikre oss om at mekanismen holder i et toalett i mange år, sier Martin Hvassing. Han ønsker ikke å publisere nærbilder av den smarte oppfinnelsen.

– Vi har søkt patent på den, så inntil videre må vi holde kortene tett til brystet. Dette kan bli utrolig gøy, sier Hvassing.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.