BATTERI

Norske batterier fra ny norsk batterifabrikk

Nye batterier bygget på egenproduserte celler skal fjerne effekt-topper hjemme og i nettet.

Daglig leder Fred Martin Langøy  i Smart Energy Systems AS vil bygge miljøvennlige battericeller og batterier i Norge.
Daglig leder Fred Martin Langøy i Smart Energy Systems AS vil bygge miljøvennlige battericeller og batterier i Norge. Foto: Smart Energy Systems
29. des. 2022 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Behovet for batterier kommer til å øke mer enn produksjonen, mener daglig leder Fred Martin Langøy i Smart Energy Systems AS. Som han sier:

– Vi har behov for mye, mye mer strøm.

Derfor vil de bygge en fabrikk, enten mellom Fredrikstad og Sarpsborg eller på Kongsberg, for å produsere batterier og skape tre til fire hundre nye arbeidsplasser. Ikke bare skal de bygge batteriene, de vil også produsere battericellene. Det skal de gjøre det med et minimum av klimagassutslipp. Slike batterier, som Langøy sier har 90 prosent lavere utslipp enn de som trenger strøm fra kullkraft, mener de vil gi dem en stor konkurransefordel.

Hreinn, som selskapet heter, har jobbet et par år med fabrikkplanene. Når fabrikken er i gang, skal de bygge mellom 2,5 og 5 GWh batterier årlig. Det vil redusere strømregningen til folk med mindre hjemmebatterier og gjøre det mulig å ta kapasitetssvingninger i nettet og regulere frekvensen med batterier montert i containere. Ikke minst når det trengs stor effekt, som når biler og lastebiler skal lade i en fei. Da er ofte batterier billigere enn å forsterke nettet.

– Vi vil ha behov for batterier i mye større grad, understreker Langøy.

Han vil ikke starte stor aktivitet på forskning og utvikling (FOU). De har etablert et samarbeid med en større aktør om både produksjonsteknologi og batterikjemi. Dette og mer snakker vi med ham om i dagens podkast. 

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.