OLJE OG GASS

Norske banker investerer milliarder i oljesand

- Vil påvirke gjennom aktivt eierskap.

Statoils tidligere oljesand-anlegg i Leismer i Canada.
Statoils tidligere oljesand-anlegg i Leismer i Canada. Bilde: Øyvind Hagen
5. feb. 2017 - 09:54

Til tross for at de er kritiske til oljesand, har norske banker investert flere milliarder kroner i oljesandselskaper.

En undersøkelse som Framtiden i våre hender (FIVH) har gjennomført, viser at Nordea har investert 14,4 milliarder kroner i selskaper som er involvert i oljesandvirksomhet. DNB følger som nummer to på listen, med 2,8 milliarder kroner, mens Danske Bank har investert 2,2 milliarder, skriver Dagsavisen.

- Forkastelig

- Det er forkastelig at norske banker fortsatt er inne i denne ekstremt miljøfiendtlige aktiviteten, sier politisk rådgiver Anne-Kari Garberg i FIVH.

DNB har redusert investeringene i oljesand etter at finanskonsernet solgte aksjene sine i Chevron. I Nordea er man opptatt av såkalt aktivt eierskap.

Vil påvirke

– Nordea Asset Management utelukker ikke selskaper som er involvert i oljesand i Canada. Vi mener aktivt eierskap er et viktig og ansvarlig verktøy som kan brukes til å styre oljesandvirksomheten i en mer bærekraftig retning, sier leder for ansvarlige investeringer i banken, Katarina Hammar.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.