ROMFART

Norsk statsborger skal til romstasjonen

Marcus Wandt har norsk og svensk statsborgerskap. Han blir første ESA-astronaut som skytes opp til romstasjonen på kommersielt oppdrag.

Marcus Wandt skal ut i rommet neste uke. Her fotografert i en Crew Dragon-romkapsel fra SpaceX.
Marcus Wandt skal ut i rommet neste uke. Her fotografert i en Crew Dragon-romkapsel fra SpaceX. Foto: SpaceX
Marius ValleMarius ValleJournalist
12. jan. 2024 - 11:25

Marcus Wandt skal etter planen reise til den internasjonale romstasjonen ISS 17. januar, skriver Norsk Romsenter i en pressemelding.

Han skytes opp i en SpaceX Crew Dragon-romkapsel som fraktes av en Falcon 9 bærerakett fra samme selskap. Oppskytningen skal skje fra Kenedy Space Center i Florida.

Han er en av fire astronauter som skal til ISS på oppdrag med firmaet Axiom Space, som spesialiserer seg på å legge til rette for romferder.

Han blir første person med norsk statsborgerskap i verdensrommet. Han har vokst opp i Sverige, men har nær familie på Gjøvik. 

– At det nå nærmer seg oppskyting kjennes fantastisk, og også veldig spennende. Det vil nok bare bygge seg opp frem mot oppskytingen, men det er en positiv følelse av å være spent og klar, sier Wandt i pressemeldingen.

To skandinaver på romstasjonen samtidig

Wandt var en av over 22.500 personer fra hele Europa som søkte på astronautopptaket til ESA i 2022. Fra før er danske Andreas Mogensen på plass i romstasjonen. Dette blir første gang to skandinaver er på plass i ISS på samme tid.

Dette er også første gang ESA-astronauter er på kommersielt oppdrag i verdensrommet. De fire skal utføre vitenskapelige eksperimenter og tester av ny teknologi. Oppholdet på romstasjonen skal vare i 14 dager.

De andre astronautene er italienske Walter Villadei, tyrkiske Alper Gazeravci, og spansk-amerikanske Michael López-Alegría.

Har bakgrunn fra Saab

Wandt skal gjennomføre rundt 20 eksperimenter knyttet til forskning på stamceller, beinmasse, boldsirkulasjon, robotikk og kunstig intelligens, ifølge Norsk Romsenter.

Han har bakrunn som jagerflyger og testpilot det svenske luftforsvaret. Han har også vært testpilot for Saab, og leder for selskapets flyoperasjoner.

Det første Bombardier Global 6000-flyet, som Saab skal bygge om til Globaleye for det svenske forsvaret, ble fredag 26. januar vist fram på en seremoni i Linköping. Det er fremdeles på kanadisk register.
Les også

Fløy hjem det som nå forvandles fra forretningsjet til Nato-bidrag

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.