Antistofftest – korona

Norsk selskap starter salg av hjemmetester for korona-antistoff 

Finner antistoff i en tørket bloddråpe. Prøver ut tester på de ansatte i Forskningsparken.

Bioingeniør Siv Eide Kaland i Vitas tar blodprøver av testperson Cecilie Stenvik, som har gjennomgått COVID-19.
Bioingeniør Siv Eide Kaland i Vitas tar blodprøver av testperson Cecilie Stenvik, som har gjennomgått COVID-19. (Foto: Astrid Bjerke Lund, Forskningsparken)

Finner antistoff i en tørket bloddråpe. Prøver ut tester på de ansatte i Forskningsparken.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ved å sende inn en bloddråpe fra fingeren, kan du etter en uke få svar på om du har hatt koronaviruset. Det er lovnaden fra det norske selskapet Vitas, som holder til i Forskningsparken i Oslo. 

Hittil har man måttet gå til legen for å gjennomføre en slik undersøkelse, men om en uke kommer denne hjemmetesten i salg.

–  Vi sender et testsett hjem til deg, og så sendes en bloddråpe i retur til oss. Selve analysen foregår i laboratorium på vanlig måte, sier Thomas E. Gundersen, administrerende direktør i Vitas.

Les også

Tørkede blodflekker

Vitas er de eneste i Norge som bruker metoden med tørkede blodflekker for å finne Covid-19-antistoffer. I en vanlig blodprøve skiller man ut det røde hemoglobinet og tar prøven fra blodplasma. Rødfargen i tørkede blodflekker forstyrrer de vanlige målingene og krever spesielle teknikker.

– Vår spesialkunnskap er å gjøre dette på liten, rød prøve, sier Gundersen.

I Vitas laboratorie løses den tørkede blodflekken opp, og man bruker løsemidler til å trekke ut molekyler. Slik får man den renheten som kreves i tradisjonelle måleteknikker. Vitas bruker en teknikk kalt ELISA (Enzyme Linked ImmunoSorbent Assay) hvor man bruker et annet antistoff for å kjenne igjen antistoffene fra det bestemte viruset, i dette tilfellet SARS-CoV-2.

Vitas reklamerer med over 96 prosent sensitivitet og 98 prosent spesifisitet.

– Sensitivitet betyr at resultatene er sanne positive, altså at testen finner alle som har fått påvist Covid-19-virus i øvre luftveier. Spesifisitet er sanne negative. Et eksempel på spesifisitet var om man testet hundre menn og fant at fire av dem var gravide, noe de åpenbart ikke ville være. Da ville testen hatt 96 prosent spesifisitet, forklarer Gundersen.

Tester 3.000 ansatte i Forskningsparken

Testen har blitt utprøvd på testpersoner som ble rekruttert via sosiale medier. Disse har måttet dokumentere at de har hatt Covid-19.

Thomas E. Gundersen, administrerende direktør i Vitas. Foto: Astrid Bjerke Lund, Forskningsparken

– Flere av dem sender nå inn prøve hver uke, så vi kan undersøke hvor lenge antistoffet holder seg i blodet, sier Gundersen.

Nå har firmaet gått videre til å tilby testen til de 3.000 med arbeidssted i Forskningsparken.

– Det var en voldsom interesse. Etter ti minutter hadde vi solgt 40 tester. Nå har vi solgt over 600 og folk kommer i drosje for å kjøpe, sier Gundersen. 

Les også

Legger ut 30.000 tester for salg

Om en uke vil testen bli åpent tilgjengelig. Vitas har hittil produsert 30.000 tester og utsalgsprisen vil trolig bli et sted mellom 600-800 kroner.

– Hva er verdien av testen så lenge man ikke vet om folk blir immune?

–  Vitas påstår ikke at påviste antistoffer gir beskyttelse mot framtidig SARS CoV-2 infeksjon. Men dette er det sjuende koronaviruset, og erfaring tilsier at man har antistoffer i 1–2 år. Har man antistoffer i blodet er det ifølge en rapport fra FHI mindre sannsynlig at man får det igjen. Det er også sannsynlig at blir mindre syk hvis man skulle blir smittet på nytt, sier Gundersen.

Han sier at de i første omgang vil rette seg mot bedriftsmarkedet.

– Smart bruk av testen kan for eksempel være en frisørkjede med tusen frisører, som kan åpne med en tredel av kapasiteten. Hvis man da finner 333 frisører som har hatt Covid-19, bør man velge dem først, sier Gundersen.

– Anbefaler ikke hjemmetesting

Noklus (Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser) utfører utprøving av hurtigtester for påvisning av antistoffer mot Covid-19. De har ikke testet Vitas' test, og vil ikke anbefale noen tester til hjemmebruk før de er skikkelig undersøkt for det formålet, ifølge professor Sverre Sandberg, leder av Noklus.

– Foreløpig er det uklart i hvilken grad antistoffrespons gir immunitet. For øyeblikket anbefaler vi ikke hjemmetesting, skriver Sandberg til Teknisk Ukeblad.

Han viser også til FHIs nettsider hvor det står at hurtigtester for antistoffpåvisning ikke skal brukes som selvtester eller hjemmetester, og at ingen av disse testene er godkjent av Legemiddelverket for å brukes av privatpersoner.

FHI: Kan brukes til befolkningsundersøkelser

Folkehelseinstituttet (FHI) er derimot mer åpne for at folk tar i bruk slike tester. 

– Denne testen tilsvarer de metodene man bruker for antistoffpåvisning ved de mikrobiologiske laboratoriene, det er egentlig bare prøvetakingsmetoden som er annerledes. Prøven sendes til et laboratorium og analyseres der. Kvaliteten på denne testen er sannsynligvis like god som de antistoffanalysene som gjøres ved andre laboratorier, skriver overlege Anne-Marte Bakken Kran ved avdeling for smittevernregistre ved Folkehelseinstituttet.

Anne-Marte Bakken Kran, Folkehelseinstituttet. Foto: Foto- og videotjenesten, UiO

Hun skriver at metoden ikke er utprøvd eller godkjent ved FHI, men at det heller ikke er nødvendig da FHI bare har en rådgivende funksjon. 

– Hva er verdien av slike antistofftester, når man ikke vet om det oppnås immunitet mot Covid-19?

– Et viktig bruksområde for denne type tester nå, er å gjøre befolkningsundersøkelser for å undersøke hvor stor andel av befolkningen som har gjennomgått infeksjon. I og med at det foreløpig er betydelig usikkerhet omkring immunitet etter gjennomgått Covid-19, er det begrenset nytteverdi av slike antistofftester for enkeltpersoner.

– Kan ikke brukes til å lette på smitteverntiltak

Kran understreker at man ikke har nok kunnskap om hva som gir immunitet, og hvor lenge beskyttelsen eventuelt varer.

– De antistoffene som påvises i testen er ikke nødvendigvis de samme som beskytter mot ny sykdom, og resultat av slike tester kan ikke brukes til å lette på smitteverntiltak, sier Kran. 

– Vil dere anbefale folk som har hatt symptomer om å ta en slik test?

– Det er flere som er nysgjerrige på om de luftveissymptomene de har hatt i vinter kan skyldes Covid-19. Det kan man kanskje få svar på gjennom en slik test, med enkelte forbehold ved tolkning av resultatet, skriver Kran.

Hun understreker at smittevernrådene gjelder uavhengig av resultat av en antistofftest, og at folk med symptomer skal kontakte lege. 

Les også

Vitas: Tilfredsstiller alle krav

Thomas E. Gundersen i Vitas påpeker at Noklus ikke er et godkjennende organ for denne type IVD-tester.

– Prøvetakingssettet er CE-merket og oppfyller kravene til medisinsk utstyr. Det kan omsettes i Norge uten noen ytterligere godkjenning av Norske myndigheter, sier Gundersen.

Han påpeker at det også finnes hjemmetester som ikke er godkjent for hjemmebruk. Disse gir deg svaret med én gang, som en graviditetstest, men må gjennomføres og leses av en lege. Vitas' tester analyseres derimot i et profesjonelt laboratorium.   

– Mye er ennå uavklart, men folk vil gjerne vite likevel. Det er sannsynlig at man har en viss grad av resistens dersom man har hatt Covid-19, men det offentlige må være tilbakeholdne. FHIs uttalelser er som forventet. 

Gundersen påpeker at regjeringen selv har endret utreisereglene til at man kan reise til Sverige uten karantene hvis man kan bevise tidligere smitte.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå