INDUSTRI

Norsk redningsdrakt først i verden med trippel-godkjenning

Sertifisert av tre ulike organer.

Redningsdrakten SeaWind fra Hansen Protection er den første i verden til å oppnå trippel sertifisering. Den er godkjent både av SOLAS, ISO og EASA.
Redningsdrakten SeaWind fra Hansen Protection er den første i verden til å oppnå trippel sertifisering. Den er godkjent både av SOLAS, ISO og EASA.
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
27. apr. 2015 - 08:01

SeaWind redningsdrakt fra norske Hansen Protection har fått godkjentstempel i henhold til krav fra tre ulike bransjer og områder: shipping, helikopter og arbeidsdrakt.

Drakten er sertifisert både i henhold til SOLAS-krav (redningsdrakt for skip), ISO (arbeids- og redningsdrakt for kystnære farvann) og EASA (redningsdrakt for helikopter).

Forsprang

– Det gjør at vi ligger minst ett hestehode foran konkurrentene. Det er bare vi som har trippel sertifisering og en så fleksibel redningsdrakt, sier produktsjef Knut Åsle i Hansen Protection til TU.

Han sier at det ligger flere års intensivt utviklingsarbeid bak drakten SeaWind.

– Utgangspunktet var at vi så et voksende marked i offshore vindturbiner. Om noen år er det nesten like stort som petroleumssektoren, sier Åsle.

Les også: Merker store passasjerer med sjakkmønster - for å unngå at de blir en propp i nødutgangen

Skip og helikopterRedningsdrakten SeaWind med redningsvesten SeaLion Europe med nødpustesystem.
Skip og helikopterRedningsdrakten SeaWind med redningsvesten SeaLion Europe med nødpustesystem.

Skip og helikopter

I dag transporteres teknikere og servicepersonale med fartøy med krav til redningsdrakter til mannskap. Helikoptertransport til vindturbiner er også under planlegging.

– SeaWind vil tilfredsstille krav for begge typer transport og arbeid, sier Åsle.

Hansen Protection ville lage en lett og fleksibel drakt som serviceteknikeren kan ha på seg hele tiden. Drakten veier litt under 2 kilo og er en tørrdrakt med vanntette glidelåser under armene som kan åpnes for ventilasjon under hardt arbeid.

Hovedmaterialet er en spesialversjon av Gore-Tex, med vanntette glidelåser med neoprentetning i alle åpninger.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Kortene tett til brystet

Draktene sys i Hansens Protections anlegg i Moss.

– Vi vil ha full kontroll med kvalitet og produksjon. Vi ønsker heller ikke at produksjonshemmeligheter skal komme utenfor huset, sier Åsle.

Hansen Protection har også utviklet et nødpustesystem (EBS - emergency breathing system) som kan tas på som en vest utenpå. For å få helikoptergodkjennelse må SeaWind-drakten brukes sammen med vesten med EBS, SeaLion Europe.

– I Storbritannia har det vært krav om EBS siden oktober i fjor. Vi håper det også vil komme i Norge, sier Åsle.

Tre organ

Det er FN-organet IMO som har utarbeidet kravene for å ivareta sikkerhet til skip og mannskap gjennom SOLAS-konvensjonen (International Convention for the Safety of Life at Sea.

For å få ISO-godkjenning (Organization for Standardization 15027-1), skal internasjonale standarder og kvalitetskrav til kombinert arbeids- og redningsdrakt for heldagsbruk tilfredsstilles.

For å få godkjenning som overlevelsesutstyr til helikoptertrafikk, må utstyret sertifiseres av det europeiske flysikkerhetsbyrået EASA.

Les også: Rolls-Royce får designpris for skipsbru

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.