MARITIM

Norsk rederi får EU-støtte til å utvikle skip drevet av hydrogen lagret i olje

Østensjø og Edda Wind er blant 17 partnere som får 160 millioner kroner.

Edda Breeze til kai i Oslo i september i fjor.
Edda Breeze til kai i Oslo i september i fjor. Arne Fenstad

EU-prosjektet Ship-aH2oy har som ambisjon å utvikle LOHC (liquid organic hydrogen carrier) som drivstoff til havgående skip.

De tyske samarbeidspartnerne har utviklet løsninger for å mette en olje med hydrogen. Om bord i skipet kan hydrogenet tappes fra oljen og brukes for framdrift. 

EU-prosjektet skal etter planen utvikle en standardmodul som kan gi opptil 1 MW kontinuerlig effekt. De skal videre undersøke om dette kan oppskaleres til 3 MW. Med en eller flere slike moduler kan større skip seile utslippsfritt, heter det i en pressemelding.

LOHC anses som tryggere enn trykksatt og flytende hydrogen.

Detter er partnerne i Ship-aH2oy

VTT, Edda Wind, Østensjø Rederi, Johannes Østensjø DY, Hydrogenious LOHC Maritime, Hydrogenious LOHC Technologies, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Siemens Energy, DNV Hellas, Engitec, Demokritos, Gondan, Deltamarin, Teknotherm, ANEK, National Technical University of Athens og Maritime Cleantech

Havvindskip

De norske partnerne Østensjø rederi og Edda Wind er blant 17 partnere som får 160 millioner kroner gjennom prosjektet. Pengene skal fordeles over fem år.

Rederiene har tidligere fått 25,5 millioner kroner i støtte fra Enova til formålet.

TU var om bord i Edda Winds første havvindskip Edda Breeze i september i fjor. I skipet har de satt av plass til LOHC-teknologien, men inntil teknologien er utviklet bruker de plassen som bordtennishall. 

I dag fungerer LOHC-rommet som bordtennishall, men planen er at det skal romme brenselceller og utstyr for å hente hydrogen ut av olje i 2025 eller 2026. F.v. flåtesjef Olav Tveit i Østensjø rederi og styreleder Håvard Framnes i Edda Wind. Foto: Arne Fenstad
Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.